Hem » Mat och dryck » Blanda sött med salt på kaffebordet
Jul

Blanda sött med salt på kaffebordet

Marcos Gois
Marcos Gois
Foto: Andrew Taylor

Efterrätter kan vara fräscha och hälsosamma. De kan till exempel innehålla inhemska rotsaker.

Han var inte mer än ett år gammal då han första gången smakade på “escabeche” som är en marinerad ​bläckfisk. I tioårsåldern gjorde han middagar åt hela familjen. Då föräldrarna funderade över vilken catering de skulle välja till sonens studentkalas beslöt sig Marcos Gois för att själv fixa maten från början till slut. I dag är han kock, 25 år gammal och delägare i restaurangen Fat Ramen i Helsingfors.

Att han blev kock var inte helt självklart eftersom ett intresse för teckning och arkitektur också fanns. Men i dag kan han kombinera alla passioner eftersom en bra kock har ett välutvecklat visuellt sinne och en förmåga att tänka tredimensionellt.

Vilka efterrätter passar till jul?

När Marcos Gois funderar på vilka efterrätter han vill bjuda på till jul är kaffet en naturlig del av helheten. Själv nöjer han sig ofta med en kopp espresso per dag. Kaffet ska vara mörkrostat och han föredrar ekologiskt producerade produkter från små rosterier, också då han gör efterrätter där kaffe ingår. Dessutom är etiska aspekter som har med framställningen att göra viktiga.

Förr fanns det ofta bullar, kex och söta bakelser på efterrättsbordet. I dag vill många ha hälsosammare varianter och då väljer Gois gärna inhemska rotsaker. Rödbeta passar bra ihop med choklad och det är inte svårt att tillreda varianter som passar dem som är glutenintoleranta eller som vill ha veganska alternativ. Som efterrätt till kaffet kan man också ha något salt, till exempel en paté.

Influenser från många olika länder

Marcos Gois pappa kommer från Portugal och mamma från Finland. Han har praktiserat bland annat i Italien och har således fått influenser från många länder.

– Man kan studera olika tekniker och lära sig av att vara en del av teamet i kök där proffsiga människor jobbar. Men ett smaksinne utvecklas med åren och kärleken till matlagning måste finnas där. För mig har köket alltid varit en viktig del av mitt hem.

Att vara lite av en pionjär hör kockens yrke till. Marcos Gois säger att jobbet är ett hantverk och att han gärna testar nya saker på egen tid.

Nästa artikel