Hem » Arbetsliv » Burlesque lär ut acceptans
Karriärberättelser

Burlesque lär ut acceptans

Foto: Eget arkiv

Som artist har jag ett arbete med mycket glitter, bubbel i glasen och festande människor i publiken. Därför uppskattar jag de chanser jag får till en vanlig vardag.

Som burlesqueartist -och lärare möter jag ofta människor som är obekväma i sin egen kropp. Att träna burlesque kan leda till att man kommer till rätta med sig själv och att lära sig bära upp sig själv. Det är en annorlunda hobby som ger eleverna möjlighet att en gång i veckan få vara precis hurdana de vill vara, glamourösa, sensuella eller slapstick-roliga. Utövarna hittar en ny sida av sig själv medan de har skoj.

Burlesque som hobby kan vara allt från motion till något mer teatraliskt och kreativt. I mina grupper finns en färgstark blandning av individer som växer i sig själv medan de utövar sin hobby. Den största lärdomen är kanske ändå att inte ta sig själv på ett för stort allvar. Man får lära sig att älska sin kropp och fokusera mera på vad man gör än på de egna yttre attributen.

Utseendet en bisak

Burlesque är såväl yta som innehåll –  mycket glam, fantastiska dräkter och långa ögonfransar, men utseendet i sig är en bisak. Det spelar igen roll om man har stora höfter eller ej, det viktiga är vad man gör med dem och hur man för fram sig själv.

Som artist har jag ett arbete med mycket glitter, bubbel i glasen och festande människor i publiken. Därför uppskattar jag de chanser jag får till en vanlig vardag med damsugning av hemmet och andra vardagsgöromål. Det är en annan sorts lyx.

Faktum är att jag kommer att tillbringa nyårsafton hemma med familjen. Det skall bli riktigt skönt att inte behöva åka iväg och ”stajla” upp sig.

Grunna inte för mycket

Man börjar lätt stressa över små detaljer men om det är exempelvis är stökigt i vardagsrummet och man just då inte bara orkar städa så baka hellre tillsammans med ungarna i köket och ha roligt. Då jag lever ett liv utan fasta rutiner har jag insett att det är kanske inte så farligt om inte allt är ”by the book”. Man behöver inte vara för sträng med sig själv, det räcker om det är okej för familjen och för dig själv.

Lycka är ett begrepp som kan betyda olika saker under olika skeden av livet. Ofta är det de enkla sakerna som gör en lycklig som vetskapen om att ens barn är friska. Som företagare och artist är det en speciell sorts lycka att få göra det man vill och själv har åstadkommit.

I vissa fall i vardagen är det bättre att sträva efter att göra det man vet att man klarar av; att inte kräva för mycket av sig själv. Då slipper man situationer där ett det känns som om man misslyckas. Därtill är det viktigt att ha något större man vill satsa på och försöka uppnå målen. Överlag tycker jag att det är bäst att inte ta sig själv för mycket på allvar, utan att kunna ta saker som de kommer med glimten i ögat.

Ulrika Bachér:

Nästa artikel