Hem » Arbetsliv » Nytt år i litteraturens tecken
Karriärberättelser

Nytt år i litteraturens tecken

Baba Lybeck
Baba Lybeck
Foto: Iiris Heikka

För Baba Lybeck skapar en lämplig kombination av litteratur och kondition en balanserad tillvaro i livet. Hon beskriver sig själv både som inbiten läsare och som passionerad idrottsutövare.

Under det gångna året har Baba Lybeck delat sin tid mellan att vara huvuddomare i tv-programmet ”Nyhetsläckan”, att utse årets vinnare av Finlandiapriset i litteratur samt att verka som moderator på olika evenemang.

Lybeck, som är utbildad till journalist, verkar också som producent och koncentrerar sig som bäst på en serie litteraturevenemang som hålls på det nya årets sida i samband med firandet av Finlands 100-årsjubileum.

– Syftet med ”Bok-Finland 2017” är att föra fram litteraturen och vikten av litteratur. Kampanjen är en fortsättning på ”Bokens år” från år 2015, berättar hon.

Erfarenheterna av projektet var så pass goda att man nu startat en kampanj i samband med Finlands jubileumsår 2017. Totalt omfattar serien sex evenemang på Savoyteatern i Helsingfors under det kommande året.

Flera författare deltar

I det första evenemanget 18.1.2017 deltar författarna Anu Partanen, Petri Tamminen och Jörn Donner.

– Anu Partanen bor i New York och har gett ut boken ”The Nordic Theory of Everything”, som handlar om den nordiska välfärdsstaten.

Kvällens huvudpar är Tarja Halonen och Tellervo Koivisto, som intar scenen efter pausen.

Under evenemanget dramatiserar skådespelarna Laura Malmivaara, Taisto Oksanen och Pekka Strang delar av de deltagande författarnas verk. I de kommande evenemangen 15.2 och 15.3 medverkar författare som Merete Mazzarella, Koko Hubara, Lenita Airisto, Birgitta Ulfsson och Sinikka Mönkäre.

Läsandet har Lybeck fått med modersmjölken.

Bäste stund är när man springer i mål i en Ironmantävling och vet att man klarat sig ända till målstrecket.

– Jag är en inbiten läsare och därför var det ett naturligt val för mig att studera litteratur. I släkten finns flera författare och konstnärer och jag skrev min pro gradu-avhandling om min morfar Tito Collianders memoarserie.

För Lybeck är hennes konditionsvanor lika viktiga som läsandet.

Kondition är roligt

Hon trivs med att medverka i idrottsevenemang som är avsedda för alla. Hon vill gärna kunna visa att kondition är roligt. Vid längre lopp verkar hon ofta som pacemaker, eller hare, för människor vars målsättning är att springa ett längre lopp på en viss tid.

Inför det nya året koncentrerar sig Lybeck på litteraturevenemanget hon är med om att ordna.

– Vi har ett jättefint program. Jag förväntar mig därför fina diskussioner och mycket stora känslor. Allt handlar om läsandets och berättandets värld. Jag vill få uppleva det tillsammans med andra. Läsandet är något man för det mesta gör ensam. Därför känns det fint att få dela det med andra.

Lybeck fyller femtio år på annandag jul och ser fram emot födelsedagsfesten, som hon firar tillsammans med en kompis.

– Vi har en gemensam hundraårsfest i början av januari så jag tar det litet lugnare på nyår istället.

Bästa bok (just nu): Finlandiapristagare Jukka Viikiläs roman ”Akvarelleja Engelin kaupungista”.
Mest fängslande tv-serie: Game of Thrones, House of Cards och inhemska kriminalserien Sorjonen. 
En film som satt sina spår i mig: Jag har under året varit linjeproducent för filmen ”Kuudes kerta”, som regisserats av Maarit Lalli. Under arbetet fick jag uppleva hela filminspelningsprocessen från början till slut.
Godaste maträtt: Utan tvekan batatlåda på mammas vis.
Bästa stund: När man springer i mål i en Ironmantävling och vet att man klarat sig ända till målstrecket.

Nästa artikel