Hem » Fritid » Paula Pessi: Du styr din egen ekonomi
Placering

Paula Pessi: Du styr din egen ekonomi

paula-pessi
paula-pessi
Foto: Eget arkiv

Mera hushållsekonomi i skolorna. Finland behöver en strategi för ekonomifostran. Dessa åsikter får vi ofta höra. Åsikterna hänvisar till ett samhälle i förändring. Hänger alla med oavsett sina utgångspunkter?

Barn och unga växer upp i en värld där det är svårt att handskas med sin egen ekonomi. Nät- och mobiltjänsterna utvecklas i en snabb takt, betalningsprocessen blir allt lättare. Att betala med kreditkort har blivit vardagligt och socialt acceptabelt, medan det blir allt mer ovanligt att betala kontant.

Digitaliseringen kan också hjälpa till att kontrollera den egna ekonomin!

Det behövs allt mer omfattande kunskaper om den egna ekonomin. Marknadskrafterna kan erbjuda sina egna lösningar till denna utmaning, inte bara de icke-kommersiella samhälleliga aktörerna. Olika appar kan uppmuntra till att man börjar spara pengar. De kan också  visa kontots saldo i realtid och varna då saldot blir för lågt. Digitaliseringen kan också hjälpa till att kontrollera den egna ekonomin!

Hur uppnår man ett stabilt ekonomiskt läge?

Man borde känna till sina egna ekonomiska gränser och vara förberedd inför eventuella överraskningar. Ett bra sätt att förbereda sig är att ha besparingar som är lätta att använda då de behövs. En allt för liten summa hjälper inte i vissa situationer och det lönar sig inte heller att ha en allt för stor summa på kontot.

Många experter rekommenderar att man har pengar för tre månaders bruk. Om det känns för ambitiöst att uppnå detta mål är det viktigt att komma ihåg att till och med en liten sparad summa varje månad utgör en bra ekonomisk buffert för framtiden.

Efter att man har skapat en bra buffertfond för sig själv lönar det sig att jämföra olika sätt att öka sin förmögenhet. Det är alltid bra att planera och följa med sin ekonomi samt spara pengar även om man inte har ekonomiska bekymmer. I synnerhet förändringar i livet är en bra orsak att sätta sig ner för en stund.Det är viktigt att se över sin ekonomi då inkomsterna av någon orsak minskar.

Då inkomsterna sjunker kan det kan det vara frestande att att vända sig till olika kreditbolag. Att ta ett lån är i bästa fall ett och genomtänkt sätt att kontrollera sin ekonomi, till exempel i form av ett bostadslån. Ett lån utan garantier och med en hög ränta kan däremot vara ett dyrt sätt att försöka fixa sin kontinuerliga brist på pengar.

Problem uppstår då någonting överraskande händer och man inte kan betala tillbaka sitt lån.

Den egna ekonomin kan också behöva en årlig reparation. Ett tillfälle då man i lugn och ro går igenom och uppdaterar sina avtal och ekonomiska ärenden genom att kolla balansen mellan sina inkomster och utkomster. I fall man mest har betalat med kort är det lätt att kolla sina kontoutdrag och räkningar från kreditbolaget. De innehåller en stor mängd viktig och intressant information. Genom dem kan du också kolla dina nödvändiga och mindre nödvändiga köp och de regelbundna utgifter som du inte ens kom ihåg att du hade. Det lönar sig att konkurrensutsätta hushållets avtal med regelbundna intervaller och spara pengar genom genom att avsluta onödiga avtal.

Då det blir en rutin att ta hand om sin egen ekonomi kan du njuta av vardagen utan oro över större förändringar i sitt liv.

Skrivare Paula Pessi är en konsumentekonom hos Konsumentförbundet rf.

Nästa artikel