Skip to main content
Hem » Fritid » Ylva och Stina trivs tillsammans på scen
Karriärberättelser

Ylva och Stina trivs tillsammans på scen

Foto: Frida Lönnroos

En urpremiär för ett skådespel skrivet, regisserat och spelat på svenska är en ovanlighet i vårt land. Skådespelet ”De langerhanska öarna” uppfyller det tidigare nämnda.

Det blir en spännande teaterhöst då skådespelarsystrarna Ylva och Stina Ekblad gemensamt intar scenen i skådespelet ”De langerhanska öarna”. Pjäsen har lockat systrarna att för första gången stå på samma scen i en finlandssvensk teaterproduktion.

– Det är väldigt roligt att få vara med i en nyskriven pjäs på detta språk i detta land tillsammans med Ylva, säger Stina Ekblad.

”De langerhanska öarna” är skriven av dramatikern och författaren Susanne Ringell och regisseras av Ulrika Bengts. Producent är Klockriketeatern.

En poetisk värld

– Det är inte en realistisk värld utan en poetisk värld som pjäsen utspelas i, säger Stina Ekblad.

Pjäsen handlar om systrarna Tina och Sylvia och är skriven med tanke på systrarna Ekblad. Den presenterades för dem redan då de spelade ”Idlaflickorna” av Kristina Lugn som hade premiär år 2011 på Dramaten.

– Då var det otänkbart att spela den eftersom pjäserna har ett visst släktskap. De handlar båda om två kvinnor som möts, säger Stina Ekblad.

Foto: Frida Lönnroos

Skapar nya trådar

Systrarna beskriver Ringells text som en väv av ord. Hon tar begrepp och ord, blandar om dem och skapar nya trådar.

– Det är spännande att få dyka in i den världen. Man måste vara öppen för barnet inom sig, konstaterar Ylva Ekblad.

Både Ylva och Stina Ekblad uppskattar det inspirerande samarbetet med Ulrika Bengts.

– Hon är en klok kvinna som ger oss bra ramar att arbeta med, säger Stina Ekblad.

Begreppet Lagerhanska öarna syftar inom medicinen på en grupp av celler i bukspottskörteln.  I pjäsen anspelar namnet på allt från riktiga öar till öar inom oss.

Parallellt med ”De langerhanska öarna” övar Stina Ekblad in Sofokles ”Kung Oidipus” på Dramaten. I skådespelet har hon rollen som Oidipus hustru och mamma.

– Det är underbart att få gå in i en av teaterns urberättelser. Den är 2 400 år gammal och känns på sätt och vis lika nyskriven som Susanne Ringells pjäs, säger hon.

Tv-kameror står i tur för Ylva Ekblad när hon inte övar inför premiären.

Finlandssvensk mamma i komedi

– Jag spelar en finlandssvensk mamma i serien ”Jättekiva” regisserad av Niklas Lindgren, säger hon.

För Ylva Ekblad är det naturen som ger den balans som krävs för att orka. Det är därför hon flyttat tillbaka till Solf, till systrarnas barndomshem.

– Efter en produktion känner man sig mager och tunn. Vi är båda uppvuxna på landet och behöver himlen, tystnaden, vattnet och de öppna landskapen för att fylla på energi, säger Stina Ekblad.

Som Stockholmsbo har hon inte alltid tillgång till fria vidder. Då väljer hon kulturen och lyssnar till klassisk musik. För henne är den lika viktig som naturen.

Next article