Skip to main content
Hem » Fest » Påsken, hoppets och gemenskapens tid
Påsk

Påsken, hoppets och gemenskapens tid

Foto: Getty Images

Elisabeth Eriksson

Hushållsrådgivare, vardagsexpert, Marthaförbundet

Det är vi som är friska och krya som måste hålla humöret och hoppet uppe i väntan på att vardagen normaliseras igen. Det kan räcka med något så enkelt som ett telefonsamtal för att glädja en anhörig.

I år står vi inför en påsk som ser annorlunda ut, på grund av omständigheter vi inte själva kan påverka. Den stora familjemiddagen med hela tjocka släkten blir kanske inte av och bekanta ansikten saknas vid påskbordet.

Vi som är friska och krya måste hålla humöret uppe och minnas också dem som inte kan vara med.

Nu är det viktigt att vi inte glömmer bort de äldre generationerna och minns att aktivt införliva dem i påskfirandet och framför allt i vår vardag. Särskilt svårt torde det inte vara att nå ut till dem. Det finns i dagens läge en uppsjö av metoder för kommunikation. Man kan whatsappa, föra ett videosamtal, texta, messa eller ha facetime med varandra. Möjligheterna känns faktiskt oändliga.

Men varför inte göra något så enkelt som att ta det gamla goda telefonsamtalet till heders och ringa upp din släkting? En sak är nog rätt säker. Hen skulle bli så glad. Det blir man när man får ett telefonsamtal. Såväl gammal som ung uppskattar en sådan enkel gest.

Tid till eftertanke

Det abrupta stoppet i vardagen som vi alla fick uppleva i mitten av mars har gett många tid att fundera över vad som är viktigt i livet. Påskresan till Stockholm blev inte av och inte heller veckoslutsresan som kanske var planerad till en europeisk storstad. Den som vi så längtat efter. Då måste vi försöka hitta andra sätt som får oss att må bra!

Jag är själv Sibbobo och tänkte häromdagen bege mig ut på en avslappnande promenad i Sibbo storskog, men vände om. Det vore kanske en överdrift att säga att skogen var full av människor, men där fanns en hel del andra som liksom jag hade tagit tillfället i akt att njuta av den ro en skogspromenad kan ge.

Kanske är det sådana värderingar som blir aktuella igen. Man ser sig om efter det som finns omkring en och som kan ge kraft. Promenader i vår vackra natur kostar inget men ger tusenfalt i form av ny energi. Våren är snart här och vi kan hålla utkik efter de första nässlorna och kirskålen. Det ger kraft och hopp.

Håll humöret uppe

Barnen måste under en period utföra sin skolgång i hemmet och sitter därmed dagarna i ända framför datorskärmarna. Vem vet, kanske de blir så leda på bildskärmen att de går ut för att leka gammaldags lekar på gårdsplanen?

En sak är i varje fall säker: det är vi som är friska och krya som måste hålla humöret uppe och minnas också dem som inte kan vara med. Om det bara är möjligt, för matportioner till dem eller beställ mat hos den lokala krögaren. Småföretagare behöver just nu kunder mer än någonsin.

Genom att hålla uppe rutinerna håller vi hoppet levande medan vi väntar på att Finland återhämtar sig. För det kommer att ske, även om det kan ta lite tid den här gången.

Next article