Hem » Fest » Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte
Hälsa

Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte

Foto: Adobe Stock

Bättre kondition, smalare midja, hälssammare liv – det är lätt att avge nyårslöften, men svårare att hålla dem. Fysioterapeut och personlig tränare Andreas Nevalainen berättar hur man lyckas med en livsstilsförändring med bestående resultat.

Det lönar sig att göra en livsstilsförändring. Ta små steg framåt och sätt upp flera mål under vägen, säger Nevalainen.

Först ska du ha ett klart och tydligt mål, varefter du ska ta fram en plan för att uppnå målet. I planen bör ingå både motion, kost och vila – allt i en balanserad kombination.

– Tänk till exempel på var du vill vara om ett år. Vill du gå ner i vikt eller kunna springa? Målet ska helst vara konkret och det behövs också mellanetapper på vägen.

– Det hjälper dig att behålla motivationen.

Mentalt välmående stöder livsstilsförändring

Var inte för hård mot dig själv – det kan bromsa förändringen.

Ett viktigt verktyg i livsstilsförändringen är en kalender, där man prickar in olika idrottsaktiviteter.

– Viktminskning och viktkontroll underlättas ofta av att man minimerar stress. Ofta pressar man in motion i ett redan hektiskt liv. I stället vore det bättre att röra på sig mer avslappnat och vara mer tillåtande mot sig själv.

Nevalainen säger att många skyller på tidsbrist som orsak till att motionen inte blir av.

– Ett viktigt verktyg i livsstilsförändringen är en kalender, där man prickar in olika idrottsaktiviteter. Att lära sig att prioritera sig själv är viktigt.

Personlig tränare ger stöd

Personlig tränare kan bidra till att förändringen lyckas.

– En personlig tränare ger stöd. Han eller hon är en träningskompis som tar hand om dig. Alla gillar inte samma typ av motion, eller motion överhuvudtaget. Då kan en PT hjälpa dig att hitta rätt träningsform för just dig. Samarbetet med en PT hjälper dig också att prioritera: du måste dyka upp om ifall kommit överens om ett träningspass.

För de flesta handlar en livsstilsförändring om viktminskning.

– Alla vill inte följa en sträng diet. Det kan bara orsaka mer stress. I stället lönar det sig att låta bli att småäta mellan måltiderna och undvika jojobantning. För att nå bestående resultat är det viktigt att dieten är sådan att du kan följa den utan problem.

Nevalainen jobbar själv på Fressi. Han har sett många framgångshistorier och berättar ett exempel:

– Jag hade en kund i medelåldern med övervikt. På grund av rygg- och knäproblem förbjöd läkaren honom att springa. Efter att vi hade tränat tillsammans 2–3 gånger i veckan i ett halvår kunde han börja springa igen. Krämporna försvann och han gick ner 20 kg. Nyckeln var att vi satt upp mindre mål på vägen och fokuserade på vissa saker. I mitt arbete har jag sett att en livsstilsförändring med bestående resultat faktiskt är möjlig, säger Andreas Nevalainen glatt.

Översättning: Tiina Sjelvgren.

Nästa artikel