Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Tips på vinval som kronar påskmåltiden
Dryck

Tips på vinval som kronar påskmåltiden

Foto: Getty Images

Essi Avellan

vinexpert, Master of Wine, och författare

Det är skäl att hålla tungan rätt i mun när man väljer vin till påskmiddagen. De ofta rätt starka aromerna från lammköttet, som ofta serveras tillsammans med söta geléer, ställer sina specifika krav på måltidsdrycken.

För att kunna göra det optimala vinvalet till påskmiddagen fick vi hjälp av vinkännaren Essi Avellan, som är en internationellt känd vinexpert, Master of Wine, och författare.

– Det är lika viktigt att satsa på ett högklassigt kött som på ett passande vin till påskmåltiden, säger hon.
Genom att välja ett inhemskt lammkött av hög kvalitet undviker man den där ulliknande smaken som många förenar med fårkött.

Avellan föreslår ett moget rödvin från Bordeaux till påskmiddagen. Det passar väl ihop med lammets aromer

Läs också: Hjallis och Joel Harkimo: ”Gemensamma påskfirandet samlar familjen till Sibbo”

Temperaturer påverkar

En faktor som också påverkar vinvalet är den temperatur i vilken köttet tillreds.

– Om köttets stektemperatur är ”rare” eller ”medium rare” lönar det sig att välja ett vin som innehåller mycket tanniner. Det röda köttet mjukar då upp smaken, säger Avellan.

Ofta kryddas lammköttet med en aromatisk örtblandning. I så fall lönar det sig att välja mellan viner av typen Merlot, Cabernet eller Syrah.

För den som vill ”lyxa till” det med champagne till måltiden är det skäl att fundera när man serverar den bubbliga drycken.

– Att kombinera champagne med lammkött kan vara en utmaning. Personligen skulle jag föredra att servera den som en aperitif, säger Avellan, som är specialiserad på just champagnedrycker.

Om det är ett alkoholfritt vin som finns i glasen rekommenderar hon att också bjuda mineralvatten, för att inte det som dricks skall kännas alltför sött.

Vittvin bäst som alkoholfritt

– Tillsammans med några vänner testade vi alkoholfria viner och kom fram till att vittvin gör sig allra bäst utan alkohol.

Vinnare i testet var ett alkoholfritt Sauvignon blanc-vin.

Viner från klassiska vinområden i Europa har fått ett stort uppsving under de senaste åren och kan sägas höra till de stora vintrenderna för år 2020.

– Nu vill man ha personliga och eleganta viner från gamla vinländer, såsom Spanien, Italien, Frankrike och Österrike, istället för de fruktiga och fylliga vinerna som produceras i den nya världen, säger Avellan

För tillfället är Avellan upptagen med att marknadsföra en nyskriven upplaga av boken Christie’s World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine, vilken hon beskriver som en sorts champagnevärldens bibel. Boken är ett uppslagsverk som ursprungligen publicerades år 1998 och den är skriven av Tom Stevenson och Essi Avellan.

Next article