Skip to main content
Hem » Fest » Vin till sommarens fester
Dryck

Vin till sommarens fester

Foton: Adobe Stock

Ett gott vin hör till sommaren och vi har konsulterat vinkännaren Jukka Sinivirta för att få tips hur man hittar lämpliga vin till sommarens många fester.

Jukka Sinivirta, berätta med några ord om dig själv innan vi går över till att prata viner!

Jag är en man som tror på vinets kraft. Efter att ha prövat på tusentals olika viner, läst hyllmetrar med vinböcker och rest världen över för att bekanta mig med viner har min kärlek till olika sorters viner bara fördjupats.

Det är oftast champagne i glasen vid skålar under sommarfesten. Hurdan champagne rekommenderar du?

Om somrarna är man ofta ute vilket leder till att glasen man använder inte alltid är de bästa. En bra standardchampagne eller en ljus roséchampagne räcker mycket väl till om den är tillräckligt sval. Välj en magnumflaska så blir det ännu festligare.

Vilken är din favorittyp av champagne och varför?

Jag älskar en god champagne av hela mitt hjärta. Under sommarmånaderna hittar man ofta i mitt glas en årgångschampagne från en mindre odlarproducent. De brukar erbjuda för en måttlig summa en stor personlighet i smaken.

På sommaren lönar det sig att kyla ned rödvinet litet. Foton: Adobe Stock

Vad skall man tänka på när man väljer vin till grillkött?

Grillat kött har som bekant en brynt yta, en antydan till röksmak och är vanligen marinerad med söta och kryddiga grillsåser eller marinader. Därför är det bra att välja ett ganska ungt vin med tillräckligt syrlig komplext smak som och till och med är aningen sträv. Bra alternativ är Grenache och Syrah. Ett annat förslag är en mjuk och frisk Pinot Noir eller Gamay med smak av hallon och röda bär. Lätt kyld passar den utmärkt till fågelkött.

Vad passar till grillad fisk?

Fiskens smak påverkas alltid av det som serveras tillsammans med den så det lönar sig att hitta fräscha kontraster som Riesling, Sauvignon Blanc eller Pinot Gris. Man kan också välja ett Chardonnayvin vars litet rostiga smak har en nyans av grädde och smör. Viognier har ofta överraskat mig positivt och passar bra med rökt fisk.

Vad lämpar sig till desserten?

En tumregel är att vinet skall vara sötare än desserten. Till en somrig jordgubbstårta passar det alldeles utmärkt med ett mousserande vin från Astiregionen i Italien. Ett bra dessertvin som passar till det mesta är ett kylt Tawnyportvin.

Hur serverar man vin i sommarhettan så att aromerna kommer fram på bästa sätt?

Det lönar sig att om somrarna kyla ned rödvinet litet och servera det ur högklassiga vinglas med fot som är tillräckligt stora. Vittvinet skall åter kylas ned rejält innan och under serveringen eftersom temperaturen snabbt stiger i sommarvärmen.

Next article