Hem » Fritid » Den enes lycka är den andres olycka – djur och fyrverkerier
Husdjur

Den enes lycka är den andres olycka – djur och fyrverkerier

djur-fyrverkerier
djur-fyrverkerier
Foton: Pexels

Årets sista dag, med fyrverkerier och smällare, är en lång plåga för många av våra fyrbenta vänner. Rädslan för raketer och smällare skapar panik och ångest hos hunden, och detta kan påverka djuret i flera dagar.

Att låta bli att skjuta fyrverkerier gör nyårsafton till en fest för alla i familjen. Men om det trots allt smäller där du bor, ta gärna och läs Helsingfors djurskyddsförenings (HESY) ordförande Hannele Luukkainens tips på hur du kan göra livet lättare för ditt husdjur.

1. Rasta hunden i god tid

På nyårsafton är det en bra idé att gå ut med hunden i god tidinnan all uppståndelse med fyrverkerier och smällare drar igång, även om det skiljer sig från dina normala rutiner. Efter det minimerar du djurets stress genom att hålla det inomhus resten av kvällen.

2. Ta aldrig med dig hunden ut för att titta på fyrverkerierna

Raketer och smällare kan göra att hunden blir skrämd för livet, sliter sig ur kopplet och rusar iväg i panik.

3. Stanna hemma med din fyrbenta vän

Det bästa sättet att få ditt husdjur att må bättre på nyår är att stanna hemma och tillbringa en lugn hemmakväll utan jäkt och stress. Stressa inte för mycket om hur stressat ditt djur kan tänkas vara – om ägaren är orolig är det klart att också djuret blir det.

4. Stäng fönstren, dra för gardinerna och tänd lamporna i hemmet

När fönstren är stängda, gardinerna har dragits för och lamporna är tända känner djuret ofta inte lika mycket oro. Du kan också försöka dämpa ljudet av smällarna genom att spela musik eller slå på radion eller TV:n.

5. Ge husdjuret möjlighet att gömma sig

Det ska vara möjligt för djuret att gömma sig på ett säkert gömställe, där det kan vara i fred. Gömstället kan finnas till exempel under en säng eller i ett skåp eller alternativt i en garderob eller i bastun.

6. Om paniken inte lättar, hjälper apoteket och veterinären

Hos skotträdda katter och hundar kan paniken ibland finnas kvar i flera dagar. Då kan det vara en bra idé att skaffa till exempel lugnande sprayer, som säljs på apotek, eller vid behov besöka en veterinär.

Översättning: Tiina Sjelvgren, [email protected]

Nästa artikel