Skip to main content
Hem » Fritid » En stilig, hygienisk och praktisk golvbrunn
Hem

En stilig, hygienisk och praktisk golvbrunn

golvbrunn-stilig
golvbrunn-stilig
Foto: Pexels

Standardgolvbrunnen får nuförtiden allt oftare ge vika för linjeavlopp, som för det mesta ligger invid väggen till exempel i badrummet.

– Första gången vi planerade sådana var 2007 i samband med ett större hotellprojekt, säger inredningsarkitekt Lars Räihä från Räihä Interiors.

Den linjära brunnen kan också finnas mitt på golvet. Då är det ofta frågan om ett stort utrymme där man vill ha möjlighet att spola rent golvet. Men de flesta badrummen i Norden är rätt små och där passar linjeavlopp vid väggen bra.

En av fördelarna med en smal och lång golvbrunn är att man kan använda klinkers i storleken 60 x 60 centimeter eller större, i stället för små klinkers på 10 x 10 centimeter som måste användas i utrymmen med trattformat fall för standardgolvbrunnar. Utbudet av ytmaterial är stort i dag, och många konsumenter föredrar större golvplattor.

– Stora plattor betyder färre fogar, säger Räihä. Fogarna är ju en verklig grogrund för bakterier. De är inte alltid lätta att hålla rena. Då får frågan om en brunn vid väggen också en hygienisk aspekt.

Lösningen med ett linjeavlopp vid väggen bidrar även till att utrymmet får en planare golvyta, som är säkrare att gå på.

– För tio år sedan lämpade sig linjeavloppen bäst inom nyproduktion. I dag finns det många olika produkter på marknaden och därför kan man installera linjära brunnar smidigt även i bostäder och hus som renoveras.

Linjeavlopp vid väggen är en stilig lösning

Även utseendemässigt är ett linjeavlopp vid väggen stiligare än ett runt hål mitt på golvet. Materialet är ofta borstat eller polerat rostfritt stål. Har man möjlighet att satsa lite extra pengar på golvbrunnen kan man få en variant som beläggs med golvklinker. Då syns inte mer än en smal skåra invid väggen.

Att jämföra priser mellan standardgolvbrunnar och linjära brunnar är inte lätt, då det finns olika produkter på marknaden. Ett linjeavlopp utgörs också av en helhet med allt från vattenlås till galler. Innan arbetet sätter i gång lönar det sig att ta reda på vad som ingår i priset. Räihä säger att lösningen med en brunn vid väggen är lite dyrare, men det torde inte handla om mer än ett par hundralappar. Det är viktigt att försäkra sig om att man väljer en brunn som är välkänd och typgodkänd i Finland samt certifierad med de viktigaste vattenisoleringsmedlen. Då kan man vara säker på en trygg lösning. Den praktiska, stiliga och hygienska lösningen med en nästan osynlig linjär golvbrunn kan också bidra till att bostadens värde stiger.

Next article