Hem » Fritid » Inredningsplanerare: ”En välplanerad köksremont ger drömmarnas kök”
Hem

Inredningsplanerare: ”En välplanerad köksremont ger drömmarnas kök”

Fransisca Lindholm, formgivare, inredningsplanerare SI. Foton: Sete / FRANCO Interiör & Design

En god planering är grunden för en lyckad köksremont. För att uppnå det optimala slutresultatet lönar det sig att rådfråga en professionell inredningsplanerare.

Det är ingen överdrift att säga att köket är ett av de viktigaste rummen i hemmet. Det är där vi äter våra måltider, barnen gör ofta sina läxor kring köksbordet och det är där man samlas när det är dags för fest.

– I många familjer är köket det rum som skapar mest minnen i livet, säger Fransisca Lindholm, formgivare och inredningsplanerare SI vid företaget FRANCO Interiör & Design.

Kanske det är därför drömmen om ett nyrenoverat kök är så vanlig. Innan man gör slag i saken lönar det sig ändå att stanna upp och fundera över vilka behoven är.

Vad vill man uppnå

– Fråga dig vilken betydelse köket har för dig och vad du vill uppnå med renoveringen, uppmanar Lindholm.

Faktorer som hur många skall använda köket eller om det finns småbarn eller husdjur i familjen påverkar materialvalen. Mycket slitage kräver pålitliga och högklassiga material.

– Ett kök skall vara hemtrevligt, välplanerat och framför allt enkelt att städa och hålla rent, säger Lindholm.

Ett välplanerat kök underlättar också arbetet i köket. Med enkla medel som att höja ugn och diskmaskin undviker man onödiga lyft för kocken. Även platsen för diskmaskinen har betydelse om man råkar vara vänsterhänt.

– Den skall vara på rätt sida från diskhon utgående från dem som använder den, säger hon.

Rådfråga för bästa resultat

För att försäkra sig om att man får det kök man önskar lönar det sig att rådfråga en inredningsplanerare.

– Inbesparingar genom att välja ett billigare alternativ kan i värsta fall bli dyrare i längden, säger Lindholm.

Genom att anpassa köket enligt budgeten och lägga pengarna på de rätta ställena så skapar man både den rätta stilen och ett slitstarkt kök.

Professionella i branschen har ett helt annat öga för vilka möjligheter som finns tillhanda än privatpersoner och kan erbjuda lösningar som man kanske inte ens kommer att tänka på. En inredningsplanerare kan också fungera som ett bollplank för idéer vilket underlättar beslutsprocessen.

Köksrenoveringen behöver varken vara krånglig eller arbetsam om man får hjälp med planeringen av utomstående. Om grundarbetet är rätt utfört, planeringen god och produkterna av hög kvalitet går arbetet oftast överraskande smidigt.

Investering höjer värdet

En lyckad köksrenovering kan ses som en investering som höjer bostadens värde. Det gäller dock att ha tungan rätt i mun då planerna görs upp. En alltför individuell inredning i köket kan nämligen ha en motsatt effekt.

– Man kan självklart sätta sin egen stil och prägel på köket samtidigt som det lönar sig att fundera på vad som passar till bostadens stil och arkitektur.

Om köksrenoveringen är väl genomförd kan nästa ägare göra det till sitt med endast små justeringar. Om renoveringen sker i en lägenhet som skall hyras ut eller säljas lönar det sig igen att välja en neutral inredning som tilltalar majoriteten av spekulanterna.

Nästa artikel