Skip to main content
Hem » Fritid » Hemlandsturism stillar reselängtan
Resande

Hemlandsturism stillar reselängtan

Hemlandsturism
Hemlandsturism
Natur- och friluftsliv i olika former är ett tema som kommer att stå i förgrunden i sommar och som också kan kopplas ihop med tryggt resande. Foton: Unsplash

Coronaläget får resenärer att även denna sommar styra kosan mot inhemska resmål. Intresset för naturturism håller i sig.

Något om det prekära läget för resebranschen berättar uppgiften om att finländska researrangörer under perioden april–december 2020 tappade 92,5 procent av sin försäljning. Var årets siffror landar återstår att se och beror på flera faktorer.

– Allt är ett stort frågetecken just nu, men klart är att många längtar efter att på ett tryggt sätt kunna resa igen, säger Heli Mäki-Fränti, verkställande direktör för Resebranschens förbund i Finland.

Tryggheten i fokus

Liksom i fjol känns hemlandsturism som ett starkt kort.

Kampanjen 100 syytä matkustaa Suomessa (”100 orsaker att resa i Finland”), med tips på allt från pilgrimsvandring i väster till sälsafari och svampkryssningar på Saimen i öster, påminner oss om att utbudet är stort.

Förutom att tipsa om resmål vill kampanjen uppmuntra folk till att i den utsträckning coronaläget tillåter stödja inhemska reseföretag. Det är något Mäki-Fränti tycker man kan göra med gott mod. 

– Kundens trygghet och säkerhet har alltid varit av central betydelse inom resebranschen, det är något av en verksamhetsförutsättning. I och med coronan har nivån vad gäller hygienaspekter höjts ytterligare och alla restriktioner tas noga i beaktande.

Naturen lockar

En trend som var stark i fjol och förmodas hålla i sig är intresset för naturturism, med olika vistelser och upplevelser i skog och mark.

– Vi finländare känner oss hemma i naturen och har alltid varit intresserade av aktiviteter. Också när vi reser på strandsemester vill vi gärna ha något att göra, säger Heli Mäki-Fränti.

Utomhusaktiviteter, såsom cykling, har vuxit i popularitet och gör organiserade cykelresor till en intressant produkt. 

– Natur- och friluftsliv i olika former är ett tema som kommer att stå i förgrunden i sommar och som också kan kopplas ihop med tryggt resande. Ute i naturen är det lättare att hålla avstånd.

Bort från vardagen

Den som längtar efter guldkant och välmående kan boka en lyxig hotellövernattning eller åka på spa-veckoslut med avkopplande behandlingar.

Att åka på mat- och vinresor till utländska destinationer har varit populärt och Heli Mäki-Fränti hoppas att det kulinariska resandet ska ta fart även på hemmaplan.

– Också i Finland har vi en intressant matkultur som är värd att bekanta sig med, inklusive allt som bryggerier och destillerier har att bjuda på.

Man behöver inte åka långt bort för att koppla av. Staycation – semester i en grannstad eller annan bekant omgivning nära hemmet – har vuxit i popularitet, som ett enkelt sätt att komma bort från vardagen.

Next article