Skip to main content
Hem » Fritid » Resebranschen väntar ut krisen
Resande

Resebranschen väntar ut krisen

Foto: Unsplash

För många företagare inom resebranschen har den världsomfattande pandemin betytt stora svårigheter. Bara den värsta krisen är över hoppas man ändå på en nyvunnen reselust bland finländarna.

Resebranschen har fått sina törnar av den världsomfattande pandemin. Trots det finns det positiva tecken. Även om det nu gjorts en mängd avbokningar, är finländarna ivriga resenärer och har ofta valt att skjuta upp avfärden istället för att helt avstå ifrån den. Det ger hopp för researrangörerna, som nu är i en sannerligen prekär situation.

Jag kan nog föreställa mig att många väljer att turista i hemlandet, bara det värsta är över.

När det blir dags att boka en ny resa är det inte speciellt överraskande om många av oss väljer att resa till en region som fått lida speciellt mycket.

– Det är mycket möjligt. I resebranschen har man redan tidigare fått uppleva att finländarna vill visa sin solidaritet på det sättet, säger Heli Mäki-Fränti, verkställande direktör för Resebranschens förbund i Finland.

Långa dagar för de anställda

För de anställda inom förbundet har pandemins utbrott betytt långa dagar, då man gjort allt för att stödja medlemmarna, vilka till stor del utgörs av företagare inom resebranschen.

– De har tyvärr haft fullt upp med att ta emot avbokningar, då flyg har inhiberats och länders gränser stängs. Vi försöker utreda hur man kan få stöd av staten för att trygga fortsatt verksamhet, säger Mäki-Fränti.

Resebranschens förbund är uppdragsgivare för resemässan i Helsingfors och ordnar om hösten resegalan Finnish Travel Gala. Allt för att främja resandet och understöda aktörerna inom resebranschen.

Intresset för inhemska resmål har under de senaste åren ökat avsevärt. Foto: Getty Images

Inhemska resmål populära

Intresset för inhemska resmål har under de senaste åren ökat avsevärt. Nu hoppas man att det ska bestå också efter krisen.

– Jag kan nog föreställa mig att många väljer att turista i hemlandet, bara det värsta är över, konstaterar Mäki-Fränti.

Man har under de senaste åren gjort stora satsningar för att främja det inhemska resandet, och visst finns det mycket att se för dem som semestrar i Finland. Kampanjen 100-syytä matkustaa Suomessa, ”100-orsaker att resa i Finland” i fri översättning, har listat hundra attraktiva inhemska resmål för år 2020 som inspirerar. På listan hittar man allt från spännande restauranger, som bjuder på det där lilla extra, till hisnande naturupplevelser i finländska landskap.

Kampanjen drivs av Suoma r.y. som är en förening för de inhemska reseorganisationerna. Fjolårets kampanj fick bland annat mycket uppmärksamhet och prisbelöntes på resegalan.

Next article