Hem » Fritid » Städtjänster med brett utbud
Hem

Städtjänster med brett utbud

Foto: Adobe Stock

Antalet företag inom städbranschen har ökat explosionsartat tack vare hushållsavdraget, som gör det möjligt att dra av 50 procent av priset i beskattningen.

– Innan man gör upp ett städavtal lönar sig det att be företagaren komma hem och diskutera vad som ska göras. För att alla ska bli nöjda bör båda parterna vara på det klara med vad som förväntas, säger Eija Lenkkeri, ordförande för föreningen Suomen Kotityöpalveluyhdistys, som arbetar för företag inom hushållsservicebranschen.

Alla hem är olika, vilket också påverkar städtjänsternas pris. Lenkkeri påminner om att det alltid bör göras upp ett skriftligt avtal som tar upp alla detaljer.

Avtal om hemnyckel

En viktig faktor är också hur städaren ska komma in i bostaden. Om nyckeln överlåts åt företagaren bör man vara säker på att företaget har ett låst skåp där den förvaras. Det får inte finnas några kontaktuppgifter på nyckeln.

I dagsläget finns det ett omfattande utbud av tjänster på hemservicemarknaden. Kunderna kan skräddarsy sitt avtal med företaget och i princip välja mellan allt från dammtorkning till att företagaren tar hand om katten då ägarna är på semester.

Många av företagarna inom städbranschen har också kombinerat städservicen med annan service som sker inom hemmets ramar, såsom textil- och tvättservice eller trädgårdsservice.

– Det finns de som till och med stärker herrskjortors kragar. I princip kan en städservice utföra allt det som man själv kan göra i hemmet, säger Lenkkeri.

Kom ihåg hushållsavdraget

Hushållsavdraget, med vilket man kan dra av upp till 50 procent av kostnaderna i beskattningen, står bakom ökningen av städservicetjänster. Hushållsavdrag beviljas när man låter utföra tjänster inom hushålls- eller vårdarbete. Det kan också fås för underhållsarbete inom hushållet eller för installation av data- och informationstekniska apparater.

– Hushållsavdrag beviljas till personen som köper tjänsterna eller till en yngre generation som köper städ- och vårdtjänster åt sina föräldrar. Tyvärr beviljas den inte till föräldrar som till exempel skulle vilja köpa städtjänster åt sina barn som blivit föräldrar, säger Lenkkeri.

Avlastning för barnfamiljer

Att köpa städtjänster har blivit ett sätt att undvika onödiga gräl om städning inom barnfamiljer. Tiden vill inte annars heller räcka till, så varför gräla om något som kan lösas på ett enkelt sätt.

Lenkkeri vill poängtera att det inte finns något som helst behov av att städa innan städaren kommer.

– Det är helt onödigt. För den som utför städservicen känns det betydligt bättre att kunna se resultatet av sitt arbete än att städa ett redan städat hem.

Traditionen med ett rent hem till helgen gör att en stor del av städtjänsterna i dagens läge utförs i slutet av veckan.

Det här har lett till att en del av företagarna erbjuder billigare priser för städning i början av veckan – och varför inte: ett hem som städas på måndag kan man njuta av hela veckan.

Nästa artikel