Skip to main content
Hem » Fritid » Sydafrika och Nya Zeeland lockar allt fler
Resande

Sydafrika och Nya Zeeland lockar allt fler

Afrika. Bara ordet är magiskt. Säg Sydafrika, och du får en hel värld av upplevelser, samlade i ett och samma land. Kapstaden, vita sandstränder, charmiga vingårdar, fantastisk mat och vänliga människor. Och naturligtvis safari.

När du landat i Sydafrika känns det härligt att ta in Kapstadens sevärdheter först, och varva ner vid en lyxig pool innan vildmarken kallar. På kvällarna njuter du av de världsberömda restaurangerna. Vingårdarna vill man förstås inte missa. Sydafrikanska viner håller mycket hög standard, och det finns mängder av charmiga små vingårdar nära Kapstaden som det lönar sig att besöka.

Och varför inte passa på och beskåda valar? En lite lugnare naturupplevelse är den legendariska tågresan Rovos Rail, eller Pride of Africa som den också kallas. Den sträcker sig från Victoriafallen till Pretoria och låter dig njuta av hisnande vyer medan du sitter i de vackra salongerna eller serveras god mat i restaurangvagnen.

Och sedan är det dags för höjdpunkten, safarin. Sabi Sand är ett privatägt safariområde invid Kruger Park. Djuren rör sig fritt på ett område som är lika stort som Belgiens yta. Inne i Sabi Sand finns lodger för alla smaker och plånböcker, och en av de bästa är Elephant Plains. Där bor man tryggt och bekvämt och kan se de berömda Fem Stora (elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard) på nära håll.

Många tycker ändå att giraffen imponerar mest, och vilda giraffer kan du bara se i Afrika. När du väljer Sabi Sand och Elephant Plains gör du dessutom en insats för det lokala samhället, istället för någon multinationell hotellkedja. Lodgen ägs av en sydafrikansk familj och hela personalen är lokalbefolkning, också de specialutbildade rangers som tar dig ut på själva safariturerna.

Där var äventyrsfilmerna inspelas

Nya Zeeland ligger ungefär så långt bort från Finland som man kan komma. Naturen är dramatisk och man förstår snart varför många äventyrsfilmer spelats in där (Sagan om ringen, Narnia, med flera). Maken till storslaget landskap får man leta efter. Bland Nya Zeelands guldkorn finns Milford Sound, Tamaki Maori Village, de berömda lysmaskgrottorna i Waitomo, Golden Bay med sina gyllene stränder och turkosa vatten, guldgrävarstaden Arrowtown, och givetvis städerna Wellington, Queenstown och Auckland, för att nämna några få.

En flygtur med småplan över Södra Alperna är en oförglömlig upplevelse, liksom bekväma bussfärder genom naturen, som växlar mellan allt från frodiga skogar och vita stränder till alper och glaciärer. För att inte flygresorna ska bli för tunga lönar det sig att stanna en dag eller två på vägen. Singapore och Dubai blir behagliga extraupplevelser i resans början och slut.

Next article