Skip to main content
Hem » Livskvalité » Bioaktivt kollagen utmanar traditionella läkemedel avsedda för ledsmärta
Hälsa

Bioaktivt kollagen utmanar traditionella läkemedel avsedda för ledsmärta

bioaktivt-kollagen
bioaktivt-kollagen
Foto: Adobe Stock
avatar

Jarmo Hakala

farmaceut

Kollagen är det protein som utgör den största delen av kroppens strukturella uppbyggnad. Det håller våra leder, muskler och ben starka och huden smidig. Stödjevävnaderna blir svagare när vi blir äldre, och efter att man fyllt 25 år avtar kroppens kollagenproduktion med 1-2 procent årligen.

Man kan själv bidra till uppbyggnaden av kroppens kollagenförråd genom att leva sunt, röra på sig och äta hälsosamt. Maten ger oss  dock inte tillräckligt med kollagen, eftersom matsmältningen inte klarar av att bryta ned kollagenet till så små peptider att det effektivt skulle kunna upptas av kroppen. 

– Hittills har man utgått från att traditionella kollagenpreparat kan kompensera för den minskning i kroppens naturliga kollagenproduktion som sker med åldern. Men utifrån ny forskning  kan man ifrågasätta detta. Merparten av de kollagenpreparat som finns ute på den finska marknaden är traditionella. Bioaktivt kollagen har däremot en annan verkningsmekanism. Dess mycket små peptider, med en molekylvikt på 3000 Dalton, bryts ned i matsmältningsorganen och kommer ut i blodomloppet och vidare till målorganen. De små peptiderna stimulerar målorganens funktion, vilket ökar kollagenproduktionen i dem, säger farmaceut Jarmo Hakala.

– Vi talar om en ny generations kollagen med olika preparat för leder, hud och muskler. Vid kliniska dubbelblinda prövningar fick hälften av patienterna bioaktivt kollagen och andra hälften placebo. Gällande dem som fick bioaktivt kollagen, var forskningsresultaten positiva, konstaterar Hakala.

Våra leder mår bra av kollagenstimulering 

Artros (ledförslitning) är världens vanligaste ledsjukdom som orsakar smärta och stelhet i leder. En femtedel av alla som fyllt 75 år lider av artros i höften, och 32 procent av kvinnorna resp. 16 procent av männen som fyllt 75 år lider av artros i knäet.

Man har försökt lindra den smärta som orsakas av artros med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (eng. NSAID), men de kan ha starka biverkningar, såsom magirritation eller  leverpåverkan. Enligt Hakala är  bioaktivt kollagen för leder det första preparatet som inte ger biverkningar men som ändå är ett effektivt alternativ för dem som lider av ledbesvär:

– Magnetbilder som tagits på dem som deltog i undersökningen visar att ledbrosket hos dem som regelbundet använt bioaktivt kollagen för leder har blivit starkare. Och när brosket blir starkare, minskar smärtan i lederna. Tydliga resultat har i allmänhet kunnat konstateras sex månader efter att man börjat använda preparatet.

Översättning: Tiina Sjelvgren.

Next article