Skip to main content
Hem » Livskvalité » Du som är äldre, låt inte psoriasis försämra din funktionsförmåga
Gyllene År

Du som är äldre, låt inte psoriasis försämra din funktionsförmåga

Cirka 100 000 finländare lider av hudpsoriasis, och ungefär en fjärdedel av dem har också ledpsoriasis eller psoriasisartrit. Foto: Getty Images

En kronisk sjukdom är en allvarlig fråga, men ingen katastrof. Korrekt behandling av sjukdomen och en hälsosam livsstil bidrar till välbefinnande också hos äldre. 

Cirka 100 000 finländare lider av hudpsoriasis, och ungefär en fjärdedel av dem har också ledpsoriasis eller psoriasisartrit. Ledsymtomen börjar vanligtvis uppträda i 30–50-årsåldern. Enligt Kristiina Rautio, sjukskötare vid Psoriasisförbundets rådgivnings- och informationstjänst Psorilinjen, kan det i början vara svårt att diagnostisera sjukdomen och den kan ge många slags symptom.

– Egna observationer av symtom och en läkares undersökning av lederna är avgörande i diagnostiseringen av psoriasis. Möjliga symptom kan vara ledstyvhet, svullnad och ömhet. 

Rautio uppmanar att man med låg tröskel kontaktar en läkare. 

– Man ska inte tänka att ”jag är redan så gammal och van vid att leva med den här sjukdomen”. Det finns flera behandlingar som kan lindra och hjälpa mot besvären, och den behandling som väljs för en enskild patient bör definitivt också fungera. 

Motion är grunden för välbefinnande 

Förutom ärftliga faktorer och infektioner kan bland annat övervikt, rökning, överdriven alkoholkonsumtion och dålig munhygien vara faktorer som ökar risken för psoriasisartrit. Dessa faktorer kan också förvärra symtomen hos en person som redan har psoriasis. 

– Att förbinda sig till behandlingen av psoriasis är mycket viktigt. Detta innebär att patienten regelbundet och noggrant följer vård- och behandlingsinstruktionerna, säger Rautio. 

Samtidigt påpekar hon att läkemedelsbehandling endast utgör en del av behandlingen av psoriasisartrit. Lederna mår bättre när man tar hand om sitt välbefinnande i stort: hälsosam kost, träning och vila. Att upprätthålla funktionsförmågan är särskilt viktigt för äldre. 

– Jag kan inte nog betona vikten av mångsidig träning. Bra allmäntillstånd ökar toleransen för smärta, minskar trötthet, förbättrar sömnkvaliteten och förhindrar även depression. 

– Jag kan inte nog betona vikten av mångsidig träning. Bra allmäntillstånd ökar toleransen för smärta, minskar trötthet, förbättrar sömnkvaliteten och förhindrar även depression. 

Du är inte ensam:
Psorilinjen – rådgivnings- och informationtjänsten, sjukskötare Kristiina Rautio: 0800 557 767 (mån. kl. 8–12 och tis.–ons. kl. 14–18) & [email protected] (e-post även på svenska)
Psorilinjen – läkartjänsten, specialist i hudsjukdomar Jaana Mattila: 0800 07557 (mån. kl. 12–13), (även på svenska). Tjänsterna är gratis.

Källor: Kristiina Rautios intervju den 5.2.2021 & psori.fi (5.2.2021)

Next article