Skip to main content
Hem » Livskvalité » Lys opp vintern med smak av skärgården
Sponsrad

Från vår unika skärgård kommer Rostens Jurmoskärgårdsbröden till din bord. Bakad med kärt recept, passar utmärkt ihop med fiskrätter.

ÖN JURMO i yttersta Skärgårdshavet är känd för sin karga natur. Enligt historien har det emellertid inte alltid varit så. Det berättas att det i tiden växte en frodig skog här som förstördes när Gustav Vasa brände ner hela ön under 1500-talet. Orsaken till det brinnande straffet var de oförklarliga skeppsbrotten som hade inträffat I vattnen kring Jurmo. Man misstänkte att orsaken låg i männens vana att binda en lykta vid kornas svansar för att lysa upp vägen.

Ända långt borta i Stockholm väcktes emellertid tvivel om ljusens verkliga syfte. Förbipasserande fartyg tog ofta fel på ljusen, drev i land på ön och gav sålunda öborna chans att lägga beslag på de havererade fartygens laster. Det må vara sant eller inte, Jurmo är en av de kargaste men samtidigt en av de intressantaste öarna i hela Skärgårdshavet.

Även Rostens Jurmo-skärgårdslimpa har sitt ursprung i skärgården. Det ursprungliga receptet kommer från ön Jurmo där Pirjo Mattson bakade Jurmo-limpor åt båtfolket. När hennes krafter började tryta till följd av sjukdom ville hon att Rosten skulle fortsätta baka limporna. Mattson överlät receptet på skärgårdslimpan till Leipomo Rosten som började framställa skärgårdslimpan enligt hennes recept. Värt att bjuda åt alla närä och kärä.

Next article