Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Grilla på grottmänniskornas vis
Grillning

Grilla på grottmänniskornas vis

grilltrenderna-grillning
grilltrenderna-grillning
En av de stora grilltenderna är Caveman cooking, vilket innebär att grilla över öppen eld. Foto: Unsplash

Jarmo Ritvanen

Atriamästaren

Att tillreda maten över öppen eld har blivit populärt. Caveman cooking kräver både kunskap och finess.

För Atriamästaren Jarmo Ritvanen finns det inte mycket som slår känslan av att tillreda mat vid grillen. Han grillar gärna såväl i arbetets tecken som på fritiden. Ritvanen går så långt att han jämför grillupplevelsen med Mindfulness.

Vid båda tillfällena upplever man omvärlden via sinnena.

– Vid båda tillfällena upplever man omvärlden via sinnena. När man grillar är det dofter, lukter, ljud, smaker, tid och avslappning på egen hand eller med vänner. I naturen är det ljuden, upplevelser och dofter som lugnar, säger Ritvanen som har en bakgrund som köksmästare och produktutvecklare i restaurangbranschen.

Trendigt att grilla över öppen eld

En av de stora grilltrenderna är Caveman cooking som innebär att grilla över öppen eld.

– Det är inte bara grillningen som tar ett steg tillbaka till naturligare och mer primitiva former. Detsamma gäller för sättet man tillreder maten på. Det kan vara på spett, i halster eller till och med på en träpinne direkt över elden, säger han.

Man kan välja mellan att röka råvaran, grilla den direkt på träkolen eller göra en rövarstek där man kan tillreda större köttdelar under en längre tid i en täckt grop i marken.

Krydda kan man med sommarens smaker från örter och bär, ibland kombinerade med mera exotiska österländska smaker. Ritvanen rekommenderar ändå att vara försiktig i smaksättningen för att låta råvarans egen smak komma fram.

Rena högklassiga råvaror

För att lyckas med Caveman Cooking krävs det såväl goda råvaror som en hel del kunskap. Kol och ved som används bör vara så rena som möjligt. Det är bra att ha ett rejält lager av ved och kol, för metoden tar mer tid än traditionell kolgrillning. Tändvätska ska inte användas, eftersom maten kan komma i direktkontakt med kolen.

– Hettan är större över en öppen eld så man måste vara försiktig. Det lönar sig att på förhand gå igenom vad man ska tillreda och på vilket sätt det ska göras. På så sätt råkar man inte ut för otrevliga överraskningar mitt under matlagningen, säger han.

Innan man börjar finns det skäl att fundera över brandsäkerhet och hur elden släcks. Att göra upp eld ingår inte i allemansrätten och markägarens lov krävs om det sker på annans mark.

Next article