Hem » Mat och dryck » Läckert med fisk på grillen
Grillning

Läckert med fisk på grillen

Då det gäller att krydda den grillade fisken hör salt till grundkryddorna och lyfter upp fiskens smak. Foto: Getty Images

Jyrki Sukula

företagare, köksmästare

Jyrki Sukula grillar gärna på sommaren och trivs allra bäst framför en kolgrill. Den får gärna ha fisk på grillgallret.

Företagaren och köksmästaren Jyrki Sukula är en vän av grillad fisk. Till grillning passar fet fisk med fettfena: t.ex. laxfiskar såsom siklöja, regnbågsforell, sik, öring, röding och havslax.

– A och O för lyckad grillning är att ta sig tillräckligt med tid. Jag rekommenderar att använda en kolgrill för att få fram fiskens alla aromer, säger Sukula.

Det är både lätt och snabbt att grilla fisk. Grillningstiden för de olika bitarna avgörs av fiskens anatomi.

Fyra minuter för filébitar

– Det tar omkring fyra minuter att grilla filébitar av regnbågsforell. Fisk ska inte grillas för länge och smakar bäst om den lämnas aningen rå, säger Sukula.

Det finns särskilt ett redskap det kan löna sig att anskaffa innan grillstarten: ett grillhalster som gör det enklare att vända på fiskbitarna och därigenom underlättar grillningen.

Sukula rekommenderar att fisken saltas cirka en halv timme före grillningen. På så sätt är den lättare att vända utan att den faller i bitar.

Själv använder han ett tätare och tunnare grillgaller för fisk.

Servera med grillade grönsaker

– Efter att fisken har grillats är det en bra idé att grilla grönsaker på samma galler. På så sätt försvinner fisksmaken, tipsar han.

Då det gäller att krydda den grillade fisken hör salt till grundkryddorna och lyfter upp fiskens smak.

Fisken kan kryddas både under och efter grillning genom att. Genom att smörja på olika matoljeblandningar som exempelvis dillolja, asiatiska kryddblandningar eller mexikanska mildare kryddblandningar med exempelvis jalapeño, lime och koriander.

Jyrki Sukulas bästa tips för fiskgrillning:

– Välj säsongens grönsaker som tilllbehör, såsom tidigt mognad kål, sparris och cocktailtomater på kvist. De grillas i en separat avdelning med indirekt värme.

– Tveka inte att krydda fisken – vi finländare har en tendens att vara återhållsamma när det gäller kryddor på fisk. Det går att använda andra kryddor utöver de traditionella fiskkryddorna salt, dill, citron och peppar. 

Nästa artikel