Hem » Mat och dryck » Lätt och läskande i glasen
Recept

Lätt och läskande i glasen

bubbeldrinkar
bubbeldrinkar
Drinkar gjorda på mousserande vin är förutom festliga också ofta lätta att blanda. Bild: Unsplash

Champagne- och bubbeldrinkar lämpar sig för många olika tillfällen – allt från mindre sammankomster till lyxfester och sommarmys.

Drinkar gjorda på mousserande vin är förutom festliga också ofta lätta att blanda.

Som alkoholsvaga eller helt alkoholfria alternativ är bubbeldrinkar även ypperliga som sällskapsdryck och smakar läskande i sommarvärmen.

Inför större fester kan bubbeldrinkarna förberedas genom att man på förhand häller upp ingredienser såsom fruktsaft eller likör i glasen. Vänta däremot med att slå i det kylda, mousserande vinet till strax innan servering, annars hinner bubblorna försvinna.

Klassiker och nykomlingar

Bubbeldrinkarnas smakvärld kan modifieras i det oändliga. Vill man ha en alkoholfri variant, låter det sig i många fall enkelt göras genom att använda alkoholfritt bubbel.

Till klassiska champagnedrinkar hör Kir Royal, där svartvinbärslikör toppas med mousserande vin, medan en Bellini enligt sitt ursprungsrecept görs på en puré av färska vita persikor.

Många klassikerrecept bygger på champagne, men det fungerar bra att använda andra mousserande viner, såsom cava eller prosecco.

I kölvattnet av proseccons framgångar har så kallade spritzerdrinkar blivit populära. I dem används ofta en bitter som bas,  eller, som i drinken Hugo, fläderblomssaft, toppat med prosecco och ofta även soda- eller mineralvatten.

Proseccon kan vid behov bytas ut mot ett annat fruktigt och mousserande vin.

Källa: Bubbeldrinkar för sprudlande fester, publicerad på alko.fi

Bubblande fläderdrinken Hugo

Hugo är en fräsch cocktail gjord på mousserande vin och lämpar sig utmärkt både som aperitif och som sällskapsdryck. Liksom många andra bubbelcocktails är den också lätt att modifiera till bål.

is
färsk mynta
en skiva lime eller citron  
2 cl fläderblomssaftkoncentrat
10 cl mousserande vin, till exempel prosecco
mineral- eller sodavatten

Tillredning

Placera isbitar, rivna blad av mynta och en skiva lime eller citron i botten på ett rätt så stort vinglas.
Mät och häll upp fläderblomssaften i glaset.
Slå i mousserande vin.
Späd ut med en skvätt bubblande vatten enligt eget tycke.

Nästa artikel