Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Våga experimentera vid vinvalet
Dryck

Våga experimentera vid vinvalet

vin
vin
Foton: Unsplash och eget arkiv
avatar

Taneli Lehtonen

Finlands bästa sommelier i 2019, 2017, 2016
årets Servitör 2016

För Taneli Lehtonen, en av Finlands toppsommelierer, är sinnesstämningen man befinner sig i, vad man äter och vem man dricker ett glas vin med lika viktiga som det som finns i glaset.

En som har koll på det mesta som har med viner att göra är sommelier Taneli Lehtonen. Han grillar gärna fisk och är inte rädd att kombinera den med ett lätt rödvin.

– Det har helt och hållet fallit i glömska att en sval Pinot noir alldeles utmärkt kan passa också till fisk och särskilt till fet fisk. Det lönar sig att modigt pröva på olika kombinationer, säger Lehtonen, från restaurang Muru i Helsingfors.

Champagner och mousserande viner passar bra till grillad fisk och skapar en fin kontrast till feta hollandaisesåser.

Tumregler att följa vid vinval

– När man väljer vin ska man tänka på att köpa vad man själv tycker om. Det finns ändå några tumregler det lönar sig att följa när man väljer vin, säger han.

Om matens surhetsgrad är hög lönar det sig att välja en surare typs vin. Om det åter serveras mycket söta grönsaker krävs det ett sötare matvin. Vid grillad mat lönar det sig att minnas att en svart grillyta kräver ett vin med en högre tanninprocent.

– Detsamma gäller för vinvalet till efterrätter. Ju sötare efterrätten är, desto sötare skall vinet vara. Om vinet inte har tillräckligt med sötma kan aromerna nämligen trubbas av.

Naturviner hör till en av de stora vintrenderna och de har vunnit i popularitet världen över under de senaste åren. Det som definierar dessa viner, vilka också går under namnet Vin Nature, är inte någon specifik druvsort utan hur de tillverkas.

Framställs av ekologiska vindruvor

Naturvin framställs av ekologiska vindruvor och vintillverkarna är mycket noga med att inte använda några kemiska bekämpningsmedel. Vinet har starka rötter inom den östeuropeiska vintillverkningen.

– Det är vin av samma slag som odlas i Centraleuropa men det tillverkas med hjälp av mycket gamla tillverkningsmetoder, säger Lehtonen.

Druvorna är ofta ekologiskt eller biodynamiskt odlade och vinodlarna fäster stor uppmärksamhet vid både druvornas växtförhållanden och vid skördemetoderna.

Det är inte endast från de östeuropeiska länderna som aktuella vinnyheter är på kommande.

– Ett intressant nytt vinland är Kina. Så småningom kan vi börja förvänta oss viner därifrån, säger han.

Sommelier Taneli Lehtonen korades i maj för tredje gången i rad till Finlands bästa sommelier. Han ser tävlingen som ett bra sätt att lyfta fram den insats personalen inne i restaurangsalen gör samtidigt som den genom uppmärksamheten i media ökar intresset för sommelieryrket.

Next article