Hem » Arbetsliv » Gyllene år, dags för pension
Gyllene År

Gyllene år, dags för pension

Foto: Adobe Stock

Det finns 1,5 miljoner pensionärer i Finland. Under mina nästan 30 år som verksamhetsledare på Eläkeliitto har jag noterat att de flesta pensionärer numera är i ett bättre fysiskt och psykiskt skick än förr i tiden. Att pensionera sig är en stor livsändring och det lönar sig att planera ordentligt för det nya livet och det i god tid, gärna redan i medelålder.

Livskarta förbereder inför pension

Jag brukar prata om en livskarta, att man ska fundera på hur man vill ha det när man är pensionär och vilka saker det är som gör ens liv lyckligt och meningsfullt.

Man borde tänka efter i god tid hur man vill ha det framöver: hur ser dygnsrytmen ut? Dessutom ska man gärna fundera även på existentiella saker som ”vem är jag ?” och ”vart är jag på väg?”. Man ska även tänka på hur ens sociala liv ser ut, har man tillräckligt många vänner och finns de som är nära och kära i ens närhet.

Hälsa, bostad och pengar

Att ta hand om sin hälsa hela livet igenom borde vara självklart för alla. Pensionärslivet är mycket trevligare om man känner sig rimligt frisk och orkar göra saker och ting. Med åren kommer oundvikligen olika sjukdomar och begränsningar.

I vårt förbund har vi haft en hel del projekt som har syftat på just detta. Men även här är det viktigt att man inte väntar för länge, att motionera på något sätt varje dag borde ingå i livet redan långt innan pensionen. Man behöver inte skaffa sig en massa nya hobbyer efter att man har pensionerat sig, det lönar sig att pusta ut och fundera på om de gamla hobbyerna redan räcker.

Det lönar sig att kontinuerligt fundera på sitt boende, det är viktigt att man tar beslutet själv. Det kanske är en dröm att bo i ett egnahemshus men när man blir äldre kan det upplevas som onödigt tungt. Då är ett radhus eller en lägenhet kanske ett bättre boendealternativ, och då ska man komma ihåg att titta lite mer noggrannt på servicen som butiker och vårdcentraler i närheten och tänka efter hurdana behov man har idag och i framtiden.

Det kommer som en obehaglig överraskning för många att pensionen är avsevärt lägre än den lön man hade i arbetslivet. Därför borde fler titta på sin pension redan långt innan man pensionerar sig så att man har en helhetsbild om sin egen ekonomi. Ekonomin kan drabbas eller ändras mycket även när ens partner dör eller om man väljer att skilja sig. Som tur är så finns det mycket man kan göra som inte kostar så mycket pengar, många aktiviteter leds av tiotusentals frivilliga.

Livet har en mening

Det är väldigt olika hur man reagerar när man väl pensionerar sig. Vissa känner sig fria och lyckliga, rent av drogade av det nya livet. För andra kan det vara svårare att mista sina arbetskamrater och den vanliga vardagen. I värsta fall kan pensioneringen upplevas som en dubbeltragedi: man känner sig överflödig och livet känns meningslöst. Men för många är lyckan lika med familj, anhöriga, hobbyer, hälsan och känslan av att känna sig uppskattad.

I den finlandssvenska kulturen är livet ofta mer socialt och familjevänligt, man har en större gemenskapskänsla. Det ger en bra grund för ett lyckligt pensionärsliv. När jag snart går i pension är även min förhoppning att kunna umgås mer med mina barn och barnbarn. Kom ihåg Mirjamin Lähteenkorvas dikt: Du finns, du är behövd. Som en fågel som behöver luft och som jorden behöver en blomma.

Skribenten Jukka Salminen arbetar som verksamhetsledare på Eläkeliitto.

Nästa artikel