Skip to main content
Hem » Arbetsliv » Peter Nyman tankar d-vitamin söderut
Inspiration

Peter Nyman tankar d-vitamin söderut

Foto: Tero Ahonen

”Res för guds skull”, uppmanar Peter Nyman och konstaterar att resor inspirerar och skapar nya tänkesätt. För Peter Nyman, nyhetsankare och programvärd på MTV3, är resor en del av tillvaron.

– Att resa gör mig inspirerad och ger mig nya tankar. Man utvecklas av att resa när man möter något som inte är bekant från tidigare, säger han.

Att resa är inte bara är nyttigt utan också roligt. Det ger en bredd och ett djup man inte kan få genom att stanna hemma och se världen genom skygglappar.

– Res för guds skull och se annat än bara hemlandet. Vi lever i ett fint land men allt finns ju inte här, uppmanar han.

Nyman är nyss hemkommen från en resa till Dubai tillsammans med familjen.

Resmålet är valt med tanke att hela familjen skall trivas.

– Det är ett intressant resmål med värme, sol och vatten i rätt ordningsföljd, säger han.

Det subtropiska klimatet i Dubai som nås genom en sex-sju timmar lång flygresa lockar årligen tusentals finländska familjer. Under vintermånaderna har staden den för finländare kanske behagligaste temperaturen på omkring 21-32 grader. Somrarna är mycket varma.

Leva i västerländska bubblor

Miljonstaden som byggts nästan helt under det senaste decenniet erbjuder stora hotellområden där det går att leva i vad Nyman beskriver som västerländska bubblor. Emiratet är för övrigt ett strikt islamskt land.

Staden är ett fascinerande resemål och ger vyer som man inte kan se på annat håll. Bakom hotellet familjen bodde i reste sig en mur av skyskrapor som mest påminde om en bergskedja.

– Det snabba byggandet av området är på gott och ont. För dem i servicebranschen har staden blivit en möjlighet medan byggarbetarna inte har haft samma tur. De lever i förhållanden vi i väst inte kan acceptera. Det här är något man tänker på när man åker ner dit. Det påverkar nog hur lockande jag upplever Dubai som resemål men det gäller ju för många länder.

Om man planerar en resa till Dubai lönar det sig att boka resan i så god tid som möjligt.

– Vi gjorde beställningen nästan ett år före och kom hälften billigare undan än en bekant familj som bokade ett halvt år senare, berättar han.

Nyman producerade år 2015 reseprogrammet ”Peter Hispaniassa” för kanalen MTV 3.

– Det var ett lifestyleprogram gjord med en mindre budget. Tanken var att presentera Spanien närmare eftersom det är ett centralt resemål för finländare, säger han.

Inspirationskälla för resenärer

Programmet fungerade som inspirationskälla för dem som på egen hand vill resa omkring i landet.

Nyman har en passion för kultur och historia och väljer gärna resmål inom Europas gränser. Intressanta resmål hittar han i allt från Centraleuropa och Östeuropa till Medelhavsregionen.

– Om jag får lyssna till vad mitt hjärta säger alltså. Målet för resan är ofta beroende på ändamålet och om barnen är med eller inte, säger han.

Nyman beskriver sig själv som en sommarmänniska och berättar att han trivs i värme.

– Jag har inget emot olivträd, palmer och vinodlingar!

Under vintern gör han en kortare resa söderut för att tanka en behövlig d-vitamindos.

– En vinterresa söderut bryter fint av de långa vintermånaderna, säger han.

Sommaren är för familjen helgad åt en helt annan typ av tillvaro.

Då bor de i fritidshuset i Pojo.

– Det är en perfekt motvikt till stadslivet i Helsingfors. Hemligheten med sommarboendet är att vara där tillräckligt länge så att man känner att man verkligen bor där, säger han.

Next article