Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Hjallis och Joel Harkimo: ”Gemensamma påskfirandet samlar familjen till Sibbo”
Inspiration

Hjallis och Joel Harkimo: ”Gemensamma påskfirandet samlar familjen till Sibbo”

Foto: Eget arkiv

Påsken har sin givna plats både i Hjallis och i Joel Harkimos annars fullbokade kalendrar. Det är en tid då man i släkten samlas för att umgås, koppla av och äta gott.

När denna intervju görs har coronakrisen nyss brutit ut i Finland. Både för Joel Harkimo, med jobb inom evenemangsbranschen, och för pappa Hjallis Harkimo, som i egenskap av riksdagsman för det av honom startade partiet Liike Nyt numera ägnar sig helhjärtat åt politiken, innebär det bråda dagar.

Inte är jag särskilt bra på att laga mat, men jag försöker mitt bästa.

Mycket ska ändå till för att man inom familjen Harkimo ska avstå från det gemensamma påskfirandet som samlar den närmaste släkten i hemmet i Sibbo.

– Vi har alla mycket för oss under vardagen. Därför känns det extra viktigt att umgås när vi är lediga. Vanliga veckoslut kan det hända att annat kommer emellan. Under högtider som påsken finns det däremot inga ursäkter som är goda nog för att låta bli att träffas, säger Joel Harkimo.

Lamm trots vegetarisk linje

Vissa saker har sin givna plats på bordet då man slår sig ner till påskmiddag hos Harkimos. Till dem hör det av Hjallis tillredda påsklammet serverat med mintgelé.

– Jag köper lammköttet i saluhallen och marinerar det i några dagar innan det åker in i ugnen. Det är inte så komplicerat, säger han.

Läs mer: Tips på vinval som kronar påskmåltiden

Har du alltid varit intresserad av matlagning?

– Jag tycker om att laga mat. Inte är jag särskilt bra på det, men jag försöker mitt bästa.

Hjallis har heller inget emot att tillreda kötträtter åt andra, även om han själv för drygt två år sedan började äta vegetariskt. Startskottet var en video han gjorde för sin egen Youtube-kanal.

– Det kändes så pass bra att äta vegetariskt att jag har fortsatt. Det är ändå fullt möjligt att jag äter en bit lamm i påsk. I julas åt jag en bit av skinkan, vilket var det enda köttet jag åt det året, säger han.

Alla inom familjen Harkimo har mycket för sig under vardagen och därför känns det viktigt att samlas i hemmet i Sibbo under påsken. Foto: Eget arkiv

Ingen påsk utan pasha

Ingen påsk är heller komplett utan pashan tillredd av Hjallis mamma, Joels farmor Doris.

– Också memma är jäkligt gott, säger Hjallis, och får medhåll av Joel. ”Pimpade” varianter av både pasha och memma har dykt upp under senare år men är inget för Hjallis.

– Pasha äter jag med bulle och memma med grädde och socker. Man kan äta vad man vill under årets andra dagar, men vid högtider tycker jag man kan hålla sig till de klassiska rätterna, säger han.

Joel tycker det är fint med familjetraditioner.

– När vi samlas på Valborg brukar vi ha sill och snaps, på julen skinka och lutfisk. Men visst försöker jag också få in nya saker på menyn. I påsk har jag tänkt introducera mocktails, säger han.

Fina ”jaktminnen”

Påskäggsjakt är en sak Hjallis Harkimo minns från den egna barndomen. Efter honom har också sönerna Joel, Leo och Dan fått uppleva spänningen.

– Farfar, som gick bort för ett antal år sedan, var oerhört förtjust i att gömma påskägg för oss barn. På den tiden hörde det till det absolut bästa med påsken. Nu blir det kanske så att man äter några Mignon-ägg, men utan att behöva leta efter dem innan, säger Joel Harkimo med ett skratt.

Next article