Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Rätt vin lyfter fram ostens smak
Dryck

Rätt vin lyfter fram ostens smak

Sommeliererna Taneli Lehtonen (t.v.) och Samuil Angelov från Restaurang Muru. Foton: Nico Bäckström

För Taneli Lehtonen innebär arbetet som sommelier att kunna erbjuda den bästa möjliga upplevelsen för kunderna. Och visst kan man konstatera att kunderna är i trygga händer hos Lehtonen. Han har nämligen två år i rad blivit vald till ”Årets sommelier” i Finland.

– Till arbetet hör att man skall förstå hur olika måltidsdrycker passar ihop med olika rätter, säger han.

Utnämningen kommer inte utan träning. Lehtonen läser så mycket han kan om olika vintyper och vinframställningsprocesser.

Julbordet en utmaning

Julbordet innebär en särskild utmaning då man väljer måltidsdrycker. På det finländska julbordet finns allt från fiskrätter till söta rotlådor och feta rätter som exempelvis julskinkan. Lehtonen rekommenderar därför att inte satsa på endast en dryck under julmiddagen.

– Man kan inleda med en aperitif som består av champagne eller ett högklassigt skumvin, säger han.

Till de olika sillrätterna lämpar sig ett Rieslingvin från de franska alperna. Druvan har samma syrlighet som förrätterna. Till huvudrätten rekommenderar Lehtonen ett rött vin från de italienska Toscana Sangiovesedruvorna.

– Det här är ett vin som jag själv brukar dricka. Det passar till det mesta.

Ledigt under julen

Som restauranganställd arbetar Lehtonen under de flesta helger.

– Under julen har vi stängt i restaurang Muru. Då brukar jag glömma arbetet och njuta av ledigheten tillsammans med familjen.

Hans favoriträtt under julhelgen är julgröten som hans mamma brukar koka.

– Det är en mycket enkel och god rätt. Man vet att julen har börjat när man äter den, säger han.

Foto: Adobe Stock

Rätt vin till ostbrickan

Liksom viner har olika ostsorter sin egen karaktär som beror på varifrån de kommer och hur de är producerade. Sommelier Samuil Angelov berättar vilka typer av viner det lönar sig att välja till de olika ostsorterna. Angelov är en av grundarna till restaurang Muru i Helsingfors.

Det finns en tumregel som underlättar vinvalet till ostbrickan.

– Till getost passar exempelvis en Sauvignon Blanc som odlats i ett bergsområde. En stiltonost passar åter ihop med ett gott portvin medan en Roquefortost passar med ett Sauternesvin, säger Angelov.

Lika viktigt som vinet är det som serveras tillsammans med osten. En läcker fikon- eller körsbärskompott passar utmärkt som smakpar till osten.

Brieost med artesancider

– Servera en god brieost tillsammans med äppelkompott och med ett franskt artesancider. Det blir jättegott, säger Angelov.

Trots att man vanligtvis dricker vittvin med ostar är Angelov inte främmande för att kombinera ostar med rödvin.

– Om det blir rödvin över efter måltiden brukar jag hälla upp ett glas och njuta av det tillsammans med en god ost framför en värmande brasa, säger han.

Fettet och saltet i osten dämpar smaken av tannin i rödvinet och förbättrar på så sätt vinets smak.

Angelov påminner om att ostarna liksom rödvinet skall tempereras innan de äts. På så sätt får man njuta av deras fullständiga smakpalett när man äter dem.

Next article