Skip to main content
Hem » Fest » Välkommen midsommar!
Sommar

Välkommen midsommar!

Foto: Pexels

Mervi Sandbacka

hushållslärare, freelance-matredaktör

Vi firar midsommar när solen står som högst på himlen – ljusets och glädjens högtid. Då töms städerna på folk, när vi söker oss ut till våra sommarstugor och båtar för att fira midsommar. I stugbastun slår vi oss med nyskurna björkkvastar och känner den underbara doften av friska björklöv. Vi kanske åker ut och fiskar, vi äter god mat och på kvällen tänder vi midsommarbrasan. Framförallt njuter vi av gemenskap, ofta samlas flera generationer.

Förr i världen ägnade man sig på midsommaren åt trolldom, numera firas midsommaren tillsammans med släkt och vänner, med god mat och goda drycker.

Traditionellt äter man på midsommaren nypotatis med sill-och strömmingsdelikatesser och grillad eller rökt inhemsk fisk som man köpt antingen på torget, i saluhallen eller hos en lokal fiskare. Också fisk man själv fångat står högt i kurs. Vad kan smaka bättre än en egenhändigt grillad, halstrad eller rökt fisk? Havet och våra sjöar är fulla av god matfisk som räcker till åt oss alla. Att äta fisk är också ett ekologiskt val. När vi fiskar runt vår stuga eller från båten ska vi komma ihåg fiskelagets regler.

Till festbordet här i Finland hör gräddfilssåser till fisk och olika sorters sallader. T.ex. får man av tidig kål en härligt krispig sallad som passar utmärkt till grillat. Det finns ändå många som föredrar den  finska nationalrätten brasgrillad korv med öl. Nu finns det många sorters korvar att välja på, såsom råkorv och lammkorv, utöver den klassiska grillkorven.

Den som inte gillar fisk kan själv marinera broiler eller fläsk för grillning och vi skall inte glömma att grilla vegetariskt.

Till midsommar brukar man också mumsa på sommarens första inhemska jordgubbar, antingen som sådana med grädde eller glass, eller också som dekoration på en härlig gräddtårta. Också rabarberpaj brukar smaka gott till midsommarkaffet.

De bästa midsommarfesterna ordnas bäst som knytkalas, då värdinnan bestämmer vad var och en skall a med sig till kalaset.

Glad midsommar till er alla, hur ni än firar!

Next article