Skip to main content
Hem » Fritid » Åland – öar med både hjärta och puls
Resande

Åland – öar med både hjärta och puls

Foto: Visit Åland / Dan Sjunesson

Åland, det magiska öriket mellan Helsingfors och Stockholm. Det finns över 60 000 öar och skär mellan Stockholm och Åbo, fler än 20 000 finns på Åland. Den nya trenden bland besökare är att man kan hyra sin egen ö, en helt fantastisk upplevelse och äventyr för par, familjer, kompisgäng och konferenser. Mat- och dryckesupplevelser på Åland växer. Vi har ett rikt utbud av caféer, restauranger, gårdar och gårdsbutiker. Åland var allra först i Finland med Green-Key konceptet. Satsning på hållbarhet är en prioritet både bland företag och samhället i övrigt.

Maritima Mariehamn

I Mariehamn har sjöfarten alltid spelat en stor roll. I staden hittar besökaren tre intressanta museum: Ålands Sjöfartsmuseum som blev utsett till Finlands bästa museum 2016 samt Ålands Kulturhistoriska Museum och Ålands konstmuseum.

En härlig kortare cykeltur går från Mariehamn söderut mot öarna Nåtö och Järsö. Efter 9 km finns det möjlighet till en välförtjänad paus vid Stickstugan som har en underbar trädgård med växthus, gårdsbutik och café med goda hembakta kakor.

Upplevelser i naturen

Åland är en perfekt plats för t ex cykling, vandring, sportfiske, paddling, dykning, segling, klättring och ridning. Åland är ett cykelparadis och den populäraste rutten går genom skärgården.

På Brändö, Jurmo kan du träffa Ålands egen ”Crocodile Dundee” Kaj Lundberg från Fiskefröjden. Kaj erbjuder unika båt- eller fiskeutflykter till hans favoritöar. Pellas Gästhem på Lappo är en pärla. En annan mysig ö på norra skärgårdsrutten är Vårdö, där gästen kan hyra sin egen ö, uppleva flytande bastu, cykla eller paddla kajak vid Sandösund.

Eckerö är populärt bland barnfamiljer. I Degersand och i Käringsund finns de finaste stränderna, Leklandet och Viltsafari. Här bor besökarna oftast i stugor eller på B & B.

För den som gillar vandring har vi ca 25 åländska naturstigar med olika längd, startpunkt, tema och svårighetsgrad. Speciellt under våren och försommaren är naturstigarna underbara att vandra.

Kökschef Viktor Eriksson från Silverskär. Foto: Visit Åland/Daniel Eriksson

Matupplevelser på Åland

Åland är en oas av fräscha lokala delikatesser och drycker. De populäraste produkterna är de lokala ostarna, ÅCAs smör, äppeljuice utan tillsatt socker, svartbröd, Ålandspannkaka och den fina åländska fisken. För den som vill uppleva limonad som på mormors tid så är ett besök till Amalias limonadfabrik ett måste. På loftet finns gårdsbutik och möjlighet till provsmakning. På norra Åland har vi granitklippor, frodiga äppelodlingar, fina bondgårdar och unika ställen som Havsvidden. I närheten av Havsvidden finns ekobageri Pettas.

På Åland har vi ett eget bryggeri, Stallhagens ölbryggeri i Finström. Här bryggs över 20 sorters öl, varav ett är en verklig specialsort, Historic Beer 1843. Fem flaskor öl hittades sommaren 2010 ombord på ett vrak, som legat på havets botten sedan 1840-talet. Nu har Stallhagen återskapat ölet. Michael och Jenny Björklund driver Smakbyn invid Kastelholms slott. Här finns det en restaurang och möjlighet till guidad tur och drycketsprovning.

En av mina favoritplatser på Åland är Källskär på Kökar. Källskär är en liten, mytomspunnen ö och är ett av Kökars populäraste utflyktsmål. Författaren och konstnären Tove Jansson tillbringade många somrar här. Lusthuset uppe på berget var hennes favorithus, och spiran på taket inspirerade henne att rita en liknande på Muminhuset.

Välkomna till Åland 6700 öar – ännu fler upplevelser!

För mer information se www.visitaland.com

Next article