Hem » Fritid » Alexander finner ro till havs 
Inspiration

Alexander finner ro till havs 

Foto: Ilkka Korvanen

Bra fångst kräver god utrustning och kunskap om fiskens beteende. Havsfiske är en populär sport med inbitna anhängare. En av dem är Alexander Sell som verkar som fiskeguide i Lappland.

– Att ta sig ut till havs för att fiska är för mig det bästa sättet att koppla av, säger han.

Där fiskar han mest gädda och havsöring.

– När jag fiskar gädda kör jag med catch & release-fishing och försöker få så stora gäddor som möjligt. Till det passar det oftast stora beten och multirulle. Men för en optimal matfisk på ett till två och ett halvt kilogram passar lättare haspel och drag, säger han.

Under sommaren lönar det sig vid gäddfiske att satsa på tidiga morgnar och kvällar. Eftersom gäddor inte har ögonlock passiveras de dagtid av solljuset och jagar då inte aktivt.

– Det bästa förhållandet för fiske är när det är litet mulet, lågtryck och helst litet blåst. Då är fisken inte så skygg.

Öringsfiske är populärt

Fiske av havsöring har blivit allt populärare.

– Öringsfiske är absolut bäst på våren och senhösten när vattnen är kalla också inskärs. Då hittar man dem vid holmar och skär där det finns tång. Där hittar de skydd och småräkor som havsöringen äter, säger Sell.

Då det blir varmare förflyttar sig fisken till djupare vatten.

För öringsfiske rekommenderar han långsmala skeddrag och kustvobblers som simmar fint vid grundare stränder.

Havsöringen är klassad som akut utrotningshotad i Finland och minimåttet på havsöring som fiskas är 50 centimeter. Endast planterad havsöring vars fettfena är bortklippt får fiskas. Om fettfenan är kvar är fisken vild. Då är den totalt fredad och måste kastas tillbaka.

Nästa artikel