Hem » Fritid » Allt fler upptäcker lyxkryssningar
Resande

Allt fler upptäcker lyxkryssningar

Foto: ROYAL CARIBBEAN CRUISES LTD

En lyxkryssning är ett bra alternativ då du vill se många platser under en och samma resa.

För tio år sedan åkte Annika och Björn Sarlin från Grankulla på sin första lyxkryssning. Den var fyra dagar lång och gick på en rutt i Medelhavet.

– Jag rekommenderar en kortare resa för den som är nyfiken men samtidigt osäker på om den här typens resor passar en själv.

De fyra dagarna gick fort och efter den första resan har det blivit två till. En lite längre kryssning på Medelhavet och en veckas kryssning i Karibien.

Enorm skillnad mellan lyxkryssningar och Stockholm-kryssning

De flesta finländarna har någon gång kryssat mellan Helsingfors och Stockholm eller över till Tallinn. Annika Sarlin säger att skillnaden mellan lyxkryssningar och turer till våra grannländer är enorm. Lyxkryssarna har plats för tusentals personer men de är så stora att där aldrig uppstår trängsel. Normalt hålligång finns i barerna, men något röj nätterna igenom som stör förekommer inte.

I dag finns det ett stort utbud av lyxkryssningar. Ändå är prisen överkomliga och allt fler finländare har börjat välja det här bekväma resealternativet.

– Fundera vad du själv vill ha ut av din resa, säger Annika Sarlin. Vill du ha god mat och genomgående bra service ska du inte välja den billigaste resan.

Då du ser på priset ska du komma ihåg att nästan allting ingår i det. Roomservice till hytten, alla måltider, alkoholfria drycker och ett mångsidigt utbud av underhållning och aktiviteter. Inga kontanter behövs. Då något ska betalas visar du din hyttnyckel. När resan är slut debiteras det som inte ingick i kryssningspriset.

När du väljer rutt, tänk på vad du vill se och göra. Vill du vara aktiv ombord och även då du går i land, eller vill du hellre ta det lugnt vid poolen?

För att få maximal utdelning av sin resa brukar paret Sarlin åka till startorten ett par dygn innan kryssningen börjar.

– Då hinner vi få semesterstämning och speciellt om tidsskillnaden är stor kommer vi ikapp den. Efter kryssningen tar vi det också lugnt ett par dygn innan vi reser hem.

Vissa fartyg har klädkoder vid enstaka middagar men du behöver inte förnya garderoben för att kunna åka iväg. En vacker klänning räcker för henne och en proper kostym för honom.

Annika Sarlin säger att hon aldrig upplevde att fartyget gungade så mycket att någon blev sjösjuk. Många fartyg har stabilisatorer under vattnet. Utlovas storm på något området har kryssarna alternativa rutter att ta till.

Nästa artikel