Skip to main content
Hem » Fritid » Bostadsinvesteringar allt populärare
Placering

Bostadsinvesteringar allt populärare

Joonas Orava rekommenderar bostadsinvesteringar för personer som är beredda på att göra en långvarig investering. Foton: Unsplash och Roni Lappalainen

Joonas Orava

Ledande bostadsinvesterare, Suomen Asuntoneuvoja Ab

Att placera genom att investera i bostäder har blivit ett populärt sätt att spara men det finns faktorer som man bör minnas innan man skrider till handling.

För investerare som är beredda på en långvarig investering är bostadsinvesteringar ett attraktivt alternativ. Ledande bostadsinvesterare Joonas Orava vid Suomen Asuntoneuvoja Ab har under lång tid med bostadsinvesteringar. Tillsammans med Olli Turunen har han skrivit en guide som det lönar sig att bekanta sig med innan man börjar. Guiden Osta, vuokra, vaurastu, (på svenska ungefär ”Köp, hyr ut, bli förmögen”) finns till salu som e-bok.

Orava konstaterar att det finns tre faktorer som alla blivande bostadsinvesterare bör vara medvetna om före köpet.

– Den första är att köpa en lägenhet som har så få kvadratmetrar som möjligt i förhållande till antalet rum, säger han.

Hyresintäkter motsvarar inte kvadratmetrar

Den hyresintäkt man kan förväntas få avgörs inte av lägenhetens storlek utan genom antalet rum. Det innebär att hyresintäkten för exempelvis en etta på 25 kvadratmeter motsvarar hyran för en etta på 37 kvadratmeter. De pengar som köparen har lagt ut för de ytterligare tolv kvadratmetrarna fås inte in som hyresintäkter. De kan också bli kostsamma eftersom de ersättningar som ägaren ska betala till bostadsaktiebolaget beräknas enligt antalet kvadratmeter. En större lägenhet innebär alltså inte nödvändigtvis större hyresintäkter men nog högre ersättningar till bostadsaktiebolaget.

Den optimala investeringsbostaden är placerad i ett tillväxtcentrum, på ett bra läge.

En balanserad ekonomi är faktor nummer två på Oravas lista.

På frågan om vilken tidpunkt som är den bästa för att göra en bostadsinvestering tvekar Orava inte heller.

–Den bästa tidpunkten för att göra ett köp avgörs av den egna ekonomiska situationen och hur väl förberedd man är på överraskningar, säger han.

Balanserad ekonomi viktig

– Hyresintäkterna för en bostadsinvesteringslokal på en bra plats i huvudstadsregionen eller i ett tillväxtcentrum kan vara omkring 4-5 %. Med detta antagande ger en investering på 100 000 euro ett kassaflöde på omkring 4000-5000 euro i året. Om lånepengar används till investeringen med dagens låga räntenivå kan en 70 procentig lånenivå få det egna kapitalets avkastning att till och med fördubblas, säger han.

Utöver det här kan en möjlig värdestegring räknas till investeringen.

Faktor tre är platsen investeringsbostaden finns på.

– Den optimala investeringsbostaden är placerad i ett tillväxtcentrum, på ett bra läge. Då är den lätt att hyra ut, säger Orava.

Orava rekommenderar bostadsinvesteringar för personer som är beredda på att göra en långvarig investering, och säger att det är en mycket vettig investeringsmetod som inte kräver konstant uppföljning. 

Se råd och tips för investering!

Next article