Skip to main content
Hem » Fritid » Inredningsdesigner tipsar: Färgerna skapar stämning
Hem

Inredningsdesigner tipsar: Färgerna skapar stämning

Anna Berner
Anna Berner
Anna Berner, inredningsdesigner. Foto: eget arkiv

Äntligen börjar dagarna vara ljusa och våren närmar sig. Trots att vi älskar våra fyra årstider längtar många av oss ändå efter varmare och ljusare tider. Inom inredning finns det två större säsonger. Efter sommaren vill många renovera och skaffa någonting nytt till hemmet så att det känns mysigt hemma när kvällarna blir mörkare och luften kallare. Våren är den andra stora säsongen. Då blir vi inspirerade av den annalkande sommaren, solen, värmen och blomstertiden. Naturen föds på nytt och man vill skaffa fräscha nyheter till hemmet.

Som inredningsdesigner är det härligt att se att så många inspirerats av färger. Trenden med olika grader av svart, vitt och grått har hållit i sig i flera år, men nu ser den ut att vara över. Färgerna skapar stämning och ett djup i inredningen. Även svart, vitt och grått ser riktigt fint ut när man breddar färgpaletten lite. Att använda färger behöver inte betyda retrostämning, såsom man ofta tycks tänka i Finland, utan färger kan användas med god smak så att slutresultatet känns lugnt och harmoniskt.

Färger ger glädje

Jag älskar färger. De ger mycket glädje och energi i mitt liv. Vi har alla våra favoritfärger i inredningen. Tavlor eller favoritföremål i hemmet kan ge inspiration i vårt val av färger. Om det känns svårt att välja en favoritfärg kan man också utnyttja dagens trendfärger. Då är också utbudet större i butiker. En av vårens absolut hetaste färger är grönt i alla dess nyanser. Grönt ger ett fräscht inslag kombinerat med bekanta basfärger.

Men vad ska man göra ifall man inte är van vid att använda färger? Hur kan man testa dem försiktigt? Jag rekommenderar beige, grått och vitt – alltså trygga basfärger på stora ytor, t.ex. på väggen och soffan. Mattan kan vara färggrann och fåtöljen med tillhörande fotstöd kan kläs med ett fint och färggrant tyg. Soffkuddar binder färgerna i dessa element med varandra. Jag försöker alltid lägga till de färger som jag har i soffkuddarna också i den övriga inredningen. Ifall jag har en beige soffa med kuddar med grönt och gult ser jag till att jag har samma färger också någon annanstans. Det kan vara till exempel fråga om ett par gröna glasflaskor på ett fönsterbräde. Jag gillar också att kombinera olika nyanser av en och samma färg. Om det finns bara två olika nyanser, börjar vårt öga automatiskt jämföra dem med varandra. Om det däremot finns tre eller flera nyanser smälter de fint in i varandra.

Stämning med tapet

Tapet och målfärg skapar stämning och karaktär i rummet. Tapeten är en fin bakgrund för tavlor och en tapetserad vägg fyller rummet bättre än en vit målad vägg som ofta lämnar en kall. Hallen är ofta lite kaotisk; den delar tamburen från de övriga rummen samtidigt som den har ingång till övriga rum i bostaden. Med lite mörkare väggfärg eller mönstrad tapet kan du göra hallen till en enhetlig helhet. Belysningen är viktig – i synnerhet ifall väggen har en mörk färg som suger ut ljus ur rummet.

Många kanske tänker att de efter ett tag får nog av alla färger. Min mamma har en grönblå sammetssoffa som är snart 40 år gammal. Den ser fortfarande otroligt fin ut. Den tillverkades i tiden på basen av ett foto i en tidningsartikel som handlade om den svenska kungafamiljen. Mamma bara byter ut kuddarna när hon känner för det. Förra hösten hade vi olika kuddar i rött. Närmare våren byter vi dem till kuddar i olika blå och beige nyanser. Beige är en färg som används också i övrigt i bostaden. Samt lite grönt förstås, som accentfärg!

Skribenten Anna Berner arbetar som inredningsdesigner.

Next article