Hem » Fritid » Konstaterar Marko Paananen: ”Höststämning med hjälp av små medel”
Hem

Konstaterar Marko Paananen: ”Höststämning med hjälp av små medel”

Kuva: Unsplash / eget arkiv

Det lönar dig sig aldrig att byta ut all inredning efter rådande säsong, konstaterar Marko Paananen, även känd från TV. Men hur skapar man höstkänsla hemma?

– Höstkänsla skapar man till exempel med hjälp av en tjock pläd. Trots att sommaren är ljusare och blekare, passar i princip alla färger både sommar och vinter. Hösten träder in i hemmen med hjälp av små detaljer som maträtter eller blommor. En knippe ljung räcker för att skapa stämningen – juldekorationer används ju inte heller i överflöd.

Enligt Marko är det inte lönt att haka på olika trender, utan snarare vara sin egen trendsetter. Stöd för sin egen stil och kompletterande detaljer till det egna hemmet hittar man behändigt i tidskrifter och böcker.

– Man kan låta trenderna vara till hjälp, i stället för att styra en. Inredning behöver heller inte vara så oerhört allvarligt, det kan vara lättsamt i stil med: sätt dig, ta dig ett glas vin och bläddra i tidskrifter. Olika typer av inredningsstilar kan också tillämpas samtidigt, släktens sommarstuga får vara inredd i en helt annan stil än det egna hemmet.

Till de grundläggande reglerna hör att köpa kvalitet som håller. Omväxling fås till stånd genom att lägga fokus på en viss möbel eller ett visst föremål och ge den eller det plats. Att ha ett städat hem är a och o för att inredningen ska komma till sin rätta, betonar Marko.

Inredning är både psykologi och en stämningsanalys

Marko har över 20 års branscherfarenhet och har sett otaliga hem under årens lopp. Även om varje kund och kundens behov är olika, är det vissa teman som återkommer då man beslutar sig för att kontakta en inredningsarkitekt.

– Det största enskilda problemet är hanteringen av helheten, oavsett storleken. Många är rätt säkra på vad de önskar sig, men kan fortfarande känna att de inte riktigt får till det, och att investeringarna är bortkastade. En annan punkt är hemmets belysning. Överraskande många ser detta som en stor utmaning.

Marko berättar att han gärna ansvarar för privata kunders stora projekt, men får lika stor tillfredsställelse av att inreda små utrymmen eller av att hitta lösningar till inredningsrelaterade problem.

– Jag har under årens lopp upptäckt att inredning till en väsentlig del består av psykologi och av att skapa en viss stämning, vilket jag upplever som oerhört intressant. En kund visade mig en bild av en frukosttallrik, och önskade sig samma typ av stämning i sitt strandhus, och projektet lyckades till hundra procent. Vi påverkas starkt av vad vi har sett och upplevt. När jag ser ett hem, kan jag gissa till vilka destinationer ägarna reser, och vilken typ av böcker eller filmer de tycker om.

Var hittar du din inspiration?

– Jag reser och läser mycket. Jag tycker om att utforska och analysera olika utrymmen och stämningar och fundera ut hur de har uppnåtts. Ibland kan atmosfären inte återskapas exakt, eftersom till exempel solljuset är olika i olika länder.

En egenskap, som ligger Marko varmt om hjärtat, och tål nämnas ofta, är att ha mod.

– Om du vill skapa en viss stämning med hjälp av inredning, råder jag dig att ta steget fullt ut, så att det både syns och känns!

Nästa artikel