Hem » Fritid » Multilokalitet
Stuga

Multilokalitet

Tapio Tervo

Styrelsens ordförande, Fritidsboendes förband rf

I och med coronapandemin har stug- och fritidsboendet fått nya nyanser och multilokalitet gjort entré som nytt ord i vår vokabulär.

Fram till pandemin uppfyllde stugan eller fritidsboendet främst sin sedvanliga uppgift, det vill säga var ett ställe för avkoppling nära naturen; erbjudande fritidsmöjligheter man inte har tillgång till i stadsmiljö såsom att bada vedeldad bastu, ro, laga mat över öppen eld och njuta av allt naturen har att erbjuda.

I och med pandemin och den ökade tid som har tillbringats på stugorna har man börjat tala om multilokalitet. Multilokalitet innebär att man förutom sin fasta bostad också har en fritidsbostad eller ett andra boende där man tillbringar mycket tid. Det andra boendet håller så pass bra standard att man kan vistas där året om och även distansjobba därifrån, vilket många också gjort och märkt att det fungerar bra.

Den som jobbat från stugan har kunnat notera hur stressfritt det är att ”gå på jobb”, utan trafikköer eller att behöva leta efter parkeringsplats. Hur rogivande det är att som första sak på morgonen blicka ut över naturen eller fjärden.

Oberoende av om man är arbetslivet eller inte har stugan varit en trygg tillflyktsort under pandemin. Den är ett ställe dit man har kunnat dra sig tillbaka för att minimera de sociala kontakterna.

För familjens allra yngsta erbjuder stugan en annorlunda och lärorik miljö där man kan iaktta djur och natur.

De yngre ser ofta annorlunda på stuglivet än vad de stora åldersklasserna gör. För de yngre behöver stuglivet bestå av även andra saker än att greja med huset, påta i trädgården eller plocka svamp och bär. För dem är stugan istället mer av en bas för att göra andra roliga saker, såsom cykelutfärder, kanotturer, en runda på golf- eller frisbeegolfbanan. Förväntningen är dessutom ofta att stugan ska vara utrustad med el, underhållningselektronik och bra nätuppkoppling.

För familjens allra yngsta erbjuder stugan en annorlunda och lärorik miljö där man kan iaktta djur och natur. Kanske det finns möjlighet att besöka ett närbeläget jordbruk för att förundra sig över matens väg till våra tallrikar och klappa en kalv.

Fritidsbostaden har länge även varit ett bra investeringsobjekt. Välskötta stugor köpta på 1980- och 1990-talen har mångdubblat sitt värde och varit en lika bra investering som småbostäder i huvudstadsregionen. Den som inte själv använder sin stuga kan dessutom förtjäna en slant genom att hyra ut den. Också hyresmarknaden för fritidsbostäder dra bra för tillfället.

Nästa artikel