Skip to main content
Hem » Fritid » Lassi Tilander golfar världen över
Inspiration

Lassi Tilander golfar världen över

Foto: Unsplash

Den finländska golfens ”grand old man” Lassi Tilander tillbringar sin fritid på greenerna såväl i Finland som utomlands.

Det har gått nästan 60 år sedan golfskribenten Lassi Tilander slog sin första birdie. Han har sedan dess spelat på hela 779 olika golfbanor i hela världen.

– Längst borta var den som fanns på Nya Zeeland. Det var i samband med världsmästerskapet i golf år 1990 då jag var kapten för det finska landslaget, säger han.

När Tilander inleder en ny hobby föredrar att fördjupa sig i den. Så hände också år 1961 vid starten av hans golfkarriär.

På den tiden fanns det omkring 600 golfare i Finland och endast sex eller sju golfbanor. I dag är golf den populäraste sporten bland vuxna idrottsutövare. Det finns omkring 140 000 golfare, 140 golfklubbar och 170 banor i vårt land.

– Samtidigt som jag köpte de första klubborna beställde jag golftidningar från både Stor-Britannien och USA för att lära mig mer om sporten.

Golfbibliotek i världsklass

Intresset för att läsa om sporten har hållit i sig. I dag innehar han som privatperson ett av de största golfbiblioteken i världen.

Tilander njuter under sommarmånaderna av att spela i hemlandet förutom några korta sejourer på banor i de övriga nordiska länderna samt i Estland.

Bland hans favoritbanor finns hembanan i Tali som ägs av Helsingfors golfklubb.

– Jag är i den åldern att faktorer som hemtrevnad, medspelarna och hur väl man blir emottagen på banan vinner över krävande tekniska utmaningar.

Övriga favoritbanor i Finland är Aura golfs bana i Runsala, Kotka golfcenter på Mussalö, Aulanko golfs bana Hugo och golfbanan Takkula i Lahtis.

– Tornio golfs bana är också bra. Banan ligger på gränsen mellan Sverige och Finland. Den har elva fairways på den svenska sidan och sju stycken på den finska .

Golfklubben River Golf är också värd ett besök.

Stora påfrestningar vintertid

De finländska golfbanorna utsätts för stora påfrestningar under vintermånaderna. Trots det är de i gott skick då säsongen inleds.

– Vi kan vara stolta över våra golfbanor, säger han.

Men vad är det som lockar med sporten?

Tilander berättar att det inte finns någon golfbana som är den andra lik. En ny bana är lika med en ny utmaning.

– Det är allmänt känt att golf orsakar beroende. När man väl har börjat och har kommit in i spelet är det svårt lägga av, säger han.

Under tjockt snölager

Eftersom golfbanorna i Finland under vintermånaderna ligger under ett mer eller mindre tjockt snölager föredrar golfare oftast att resa utomlands under den tiden.

Tilander är nyss hemkommen från golfbanorna I Belek som ligger i Turkiet.

– Det är en mycket trevlig plats att spela på. Nu var där rätt tomt på banorna på grund av den politiska situationen i landet, säger han.

Golfturisterna har föredragit banor i Spanien och Portugal.

Tilanders favoritgolfbanor utomlands finns ändå i Skottland. Det är dit han reser för att spela golf då han reser ensam.

– Sporten föddes i Skottland på 1400-talet. Det var en vintersport och man spelade på områdena mellan sanddynerna, så kallade Links, som skapades vid kusten.

Next article