Skip to main content
Hem » Livskvalité » Aira Samulin: ”Att glädja andra får mig att må bra”
Gyllene År

Aira Samulin: ”Att glädja andra får mig att må bra”

Aira Samulin
Aira Samulin
När det gäller att ge levnadsråd till andra är hon försiktig – alla måste hitta sin egen väg. Foto: Tuomas Rauhala

Nittiotre år fyllda hör Aira Samulin fortfarande till de mest ljusstarka och karismatiska stjärnorna på den finländska kändishimlen.

Den långa röda hårmanen är sig lik och blicken bakom de knallröda glasögonbågarna vänlig och vaken, när Aira Samulin tar emot och bjuder på kaffe ur spröda rosenkoppar i sitt hem vid Bulevarden i Helsingfors.

Inget går upp mot att bo hemma, om man frågar mig.

På väggarna i det ombonade stadshemmet hänger bilder från en lång och fortfarande pågående karriär. Tidigare handlade det mycket om dans och mode, numera anlitas Aira bland annat för talaruppdrag. Utöver det tar hon emot grupper i Hyrsylän mutka – ett resmål hon byggt upp i Lojo och döpt efter sin barndomsby i Karelen. Lojohemmet besöks årligen av över 5 000 personer, som förutom att bekanta sig med platsen, får höra Aira berätta om sitt händelserika liv. Också hemmet vid Bulevarden är öppet för grupper.

För att de anställda ska få sin lön gäller det att ligga i, men det späckade schemat förklaras också med att Aira gillar att jobba.

– Jag är väl född underhållare. Att glädja människor och få dem att trivas är som terapi för mig, säger hon.

Trivs hemma

Som motvikt tankar hon energi genom att tillbringa tid ensam hemma och ägna sig åt att tänka och kontemplera. Aira är en stor förespråkare av att alla ska få bo hemma så länge som möjligt.

– Inget går upp mot att bo hemma, om man frågar mig. Ofta går de äldre med på att flytta till olika boenden bara för att de vill vara de anhöriga till lags.

Sitt eget hem har Aira låtit utrusta med säkerhetsteknik som gör att de anhöriga via en molntjänst kan försäkra sig om att allt står rätt till – som det att ytterdörren är stängd och att Aira vaknat och stigit upp ur sängen.

– Och så har jag lovat att inte klättra upp någonstans längre.

Tidigare handlade vardagen mycket om dans och mode, numera anlitas den 93-åriga Aira Samulin för bland annat talaruppdrag. Foto: Tuomas Rauhala

Vän av gröt och god sömn

Som företagare med många järn i elden lever Aira Samulin ett rätt oregelbundet liv. Några rutiner har hon dock. Till dem hör att starta dagen med havregrynsgröt.

– Det är något jag aldrig tröttnar på. Jag äter min gröt med smöröga. Blir det gröt över, steker jag den följande dag och äter den dåx med brunt socker.

I matvanorna i övrigt ingår mycket fisk och grönt.

Dansen har varit både hobby och yrke och gått som en röd tråd genom livet. Förutom att ha bidragit till god kondition och rörlighet tror Aira att den också varit bra ”hjärnmedicin”. Som en av de viktigaste grundpelarna för det egna välbefinnandet nämner hon god nattsömn.

Läs också: För Elisabeth Rehn är kontakten med andra människor viktig för ett bra seniorliv

Hur gör man för att sova bra?

– Genom att ha frid i sinnet, inte önska någon annan något illa eller tänka bittra eller avundsjuka tankar. Om jag av någon anledning inte kan sova löser jag korsord eller läser en stund. Sömnen brukar alltid komma.

Skönhet i det äkta

Då Aira ofta tillfrågas om hemligheten bakom sin hälsa och energi brukar hon förutom sunda levnadsvanor nämna livsinställning och humör. Att känna glädje är viktigt.

Vad gör dig glad?

– Det kan vara vad som helst! Jag är glad över att jag fått vara frisk och fortfarande har ett gott minne, att jag fått följa med hur följande generationer växer upp, över goda vänner och över feedbacken jag fått för det jag gör.

När det gäller att ge levnadsråd till andra är hon försiktig – alla måste hitta sin egen väg.

– Äkthet är det vackraste hos en människa. Varje människa är en helhet och intressant precis som hon är. En människa som är du med sig själv är också vacker.

Next article