Hem » Livskvalité » Apoteken står för kunnig betjäning på klarspråk
Hälsa

Apoteken står för kunnig betjäning på klarspråk

Foto: Getty Images

Risto Kanerva

ordförande för Apotekarförbundet och apotekare, FaD, Hagalunds apotek

Med sin högklassiga service som ständigt utvecklas är apoteken Finlands mest anlitade hälsovårdstjänst.

– Man behöver bara gå in genom apoteksdörren så kan man utan tidsbeställning prata med ett hälsovårdsproffs, säger Risto Kanerva, ordförande för Apotekarförbundet och apotekare, FaD, i Hagalunds apotek.

På läkarmottagningen kan klienten ibland vara för spänd eller oroad för att ta till sig läkarens anvisningar.

För några år sedan gjordes uppskattningen att apotekens service årligen sparar in omkring en miljard euro i onödiga läkar- eller jourbesök, då apotekspersonalen med sin solida yrkeskunskap kan bedöma om en åkomma går att behandla med receptfria läkemedel eller om det är skäl att uppsöka läkare.

Också då det gäller information står apoteken för en betydande insats. På läkarmottagningen kan klienten ibland vara för spänd eller oroad för att ta till sig läkarens anvisningar om det ordinerade läkemedlet. Den diskussionen förs i stället ofta på apoteket.

– En av våra centrala uppgifter är att förklara saker på klarspråk och se till att människor vet varför de ordinerats ett visst läkemedel och hur de ska använda det, säger Kanerva.

Behändig doseringstjänst

En serviceform som många apotek i dag erbjuder sina kunder är doseringstjänst. Medicinerna expedieras då i påsar med engångsdoser för en tvåveckorsperiod. Varje påse är tydligt märkt med vilken dag och vilken tid läkemedlet ska tas.

– Det är en på många sätt behändig och kostnadseffektiv tjänst för alla som behöver regelbunden medicinering. Förutom att göra det lättare att komma ihåg att ta sin dos har man aldrig för mycket eller överflödiga mediciner hemma hos sig. Tack vare den genomgång av medicineringen som ingår i tjänsten tar man inte heller överlappande eller onödiga mediciner. Från apotekets sida ser man även till att recepten är i kraft, säger Kanerva.

Läs också: Enklare vardag med e-apotek

E-handeln ökar

De finländska webbapoteken fick nyligen en mer användarvänlig plattform och e-handeln av läkemedel kan förmodas bli allt vanligare.

– Smidigheten stöder utvecklingen, säger Risto Kanerva och ser tre stora målgrupper för e-handeln: personer som behöver dyra mediciner som alla gånger inte finns färdigt i apotekslagret, personer med pressat tidsschema samt personer som av olika orsaker har svårt att ta sig hemifrån.

Nästa artikel