Skip to main content
Hem » Livskvalité » Enklare vardag med e-apotek
Hälsa

Enklare vardag med e-apotek

risto-kanerva
risto-kanerva
Risto Kanerva är apotekare och ordförande för Finlands apotekarförbund. Foto: Eget arkiv

Nu är det möjligt att köpa läkemedel via webben och få dem hemtransporterade inom en femton kilometers radie utgående ifrån Hagalund, Esbo.

Ett intressant pilotprojekt som går ut på att bygga upp användarvänlig webbaserad försäljning av läkemedel pågår som bäst i Hagalunds apotek i Esbo

– Vi har utarbetat en webbhandel för apotekstjänster som underlättar läkemedelsköp på webben. Kunderna kan också få inköpen hemlevererade, säger Risto Kanerva, apotekare och ordförande för Finlands apotekareförbund.

Pilotprojektet äger rum i Finlands apotekareförbunds regi. När pilotprojektet är färdigt öppnar cirka 200 privata apotek samma e-apoteksservice.

Underlättar livet för många

– Anhöriga och anhörigvårdare hör till dem vilkas tillvaro verkligen kan underlättas tack vare tjänsten, säger Kanerva.

Webbinköpen innebär även en snabbare avhämtning av medicinen, i och med att köpet kan göras i förskott.

Webbservicen erbjuder två alternativ för hemtransport, av vilka det ena är en reguljär hemtransport medan det andra är en snabbservice. För den reguljära transporten betalar kunden 5,95 € och för snabbservicen, som garanterar att läkemedlen är framme inom fyra timmar, är priset 9,95 €.

– Om man har kraftiga smärtor eller svåra förkylningssymptom klarar man knappast av att vänta alltför länge på medicinerna, konstaterar Kanerva.

Läs också: Apoteken står för kunnig betjäning på klarspråk

Femton kilometers radie

Hemtransporten kan beställas inom ett område med en radie på femton kilometer från Hagalund, Esbo, och sträcker sig från Sökö i väster till Degerö i östra Helsingfors.

– Femton kilometer låter kanske som en kort sträcka men det täcker en förvånansvärt stor del av Helsingforstrakten, konstaterar Kanerva.

Till apotekets tjänster hör också att tillsammans med patientens egen läkare göra en genomgång av patientens medicinering och en utvärdering av hur receptbelagda mediciner och andra läkemedel passar ihop med varandra. Ofta är patientens mediciner utskrivna av olika läkare.

För att ytterligare förenkla vardagen, går det att beställa en tjänst som innebär förpackning av den dagliga medicineringen i dospåsar. Dospåsarna packas maskinellt och är dubbelkontrollerade genom fotografering. På påsarna står patientens namn och födelsetid samt uppgifter om när medicinernas skall intas. Allt för att försäkra att rätt läkemedel intas vid rätt tidpunkt.

Next article