Hem » Livskvalité » Artistlegenden Pirkko Mannola har en energi som förslår
Gyllene År

Artistlegenden Pirkko Mannola har en energi som förslår

Pirkko Mannola
Pirkko Mannola
Pirkko Mannola tar hand om sig själv med hälsosam kost och regelbunden motion. Hon gillar att laga mat, maken Göran Stubb berömmer Mannolas matlagning. Foto: Sakari Majantie

Motion och yoga är saker som håller Pirkko Mannola i form i väntan på att det igen ska bli möjligt att träffa barnbarn och krama vänner.

När denna intervju görs har Pirkko Mannola nyligen kommit hem från sin dagliga motionsrunda. Innan det har det hunnit bli både morgongymnastik och yoga och eventuellt ska det ännu bli ett pass på konditionscykeln innan dagen är slut. Att röra på sig är en livsstil som fått nya proportioner under pandemin.

– Jag tror jag aldrig motionerat så mycket som under det senaste året. Det finns ju inte så mycket annat att göra, säger hon.

– Pirkko är också känd under namnet ”Duracell”, inflikar sambon, ishockeyprofilen Göran Stubb.

Långt yogaintresse

Yoga började Mannola med redan på 1960-talet, då hennes framgångsrika sångar- och skådespelarkarriär tagit fart. För introduktionen stod bland annat operasångaren Ture Ara, som anses vara Finlands första yogi. Av de olika yogavarianterna är det numera yinyoga Pirkko ägnar sig åt. 

– Jag har alltid varit rätt vig och tycker om att stretcha och tänja. I yinyogan stannar man länge i de olika positionerna, vilket förutom att träna kroppen också tränar sinnet på ett sätt som jag tycker om. 

För tillfället rullar Mannola ut yogamattan ensam  därhemma, men hon ser fram emot att kunna återvända till yogasalen och gruppyogan då pandemin är över. Intresset för yoga har också gått i arv till dottern Heidi, som numera är bosatt i Sverige och som gjort yogan till sitt yrke, bland annat genom att starta verksamhet med en egen yogasal.

Jag har alltid varit rätt vig och tycker om att stretcha och tänja.

Duktig kock

Mannola tar hand om sig själv också genom att äta mycket frukt och grönt. Smoothien som Göran mixar ihop varje morgon, ibland spetsad med spenat, garanterar den dagliga dosen av fibrer och vitaminer. Matlagning är något Mannola gillar. Till bravurrätterna hör köttbullarna, som står på menyn då och då, även om köttkonsumtion är något hon försökt dra ner på. 

– Pirkko är en otroligt bra kock. När vi flyttade ihop märkte jag att vågen plötsligt inte ville räcka till längre, säger Stubb, som sedermera fått saken under kontroll och inte låter speciellt harmsen.

Sverigebesök högst på listan

Som 80-plussare tar paret inga onödiga risker utan har hållit sig hemma under pandemin och kopplat av med att bland annat med att titta på gamla filmer via strömningstjänsterna. Att lyssna på radioprogrammet Muistojen bulevardi (”Minnenas bulevard”), som spelar artister såsom Louis Armstrong och Ella Fitzgerald, är en gemensam morgonrutin. 

– Det ger en bra start på dagen.

Musiken är fortfarande viktig för Mannola, som i vår skulle ha medverkat i Dannys turné. Denna har nu, liksom så mycket annat, lagts på is.

– Jag som är pensionär lider ingen nöd, men jag tycker synd om alla dem som är beroende av sin inkomst från musik- och teaterbranschen.

Vad är det första du tänker göra när coronapandemin släppt sitt grepp? 

– Åka över till Sverige och träffa mina barnbarn. Jag har inte sett dem sedan februari i fjol, utom via Facetime. Att kunna krama vänner är också något jag saknar.

Nästa artikel