Hem » Livskvalité » Bältros kan vara en besvärlig sjukdom ­– vaccin ger skydd
Livskvalité

Bältros kan vara en besvärlig sjukdom ­– vaccin ger skydd

Vaccinering ger ett väldigt bra skydd mot bältros, även då det gäller äldre människor. Foto: Getty Images

Timo Strandberg 

professor, Helsingfors universitet, HUS

Bältros kan drabba alla som haft vattkoppor och utbryter vanligtvis efter 50-årsåldern. Sjukdomen kan vara rätt plågsam men går att förebygga.

Uppskattningsvis omkring var fjärde person beräknas insjukna i bältros under sin livstid.

– Har man haft vattkoppor blir viruset kvar i det centrala nervsystemet, lite som en tystlåten underhyresgäst. Senare i livet kan viruset aktivera sig och via nerver leta sig ut till huden i form av bältros, säger professor Timo Strandberg vid Helsingfors universitet och HUS.

Symptom på bältros är smärta och vattkoppsliknande blåsor som lägger sig som ett bälte eller band på vänstra eller högra halvan av kroppen.

– Har man utslag på bägge kroppshalvor är det troligtvis fråga om något annat. Vid bältros sitter blåsorna ofta på ena sidan av bröstet eller ryggen, men kan också sprida sig till ansiktet, ögonen och svalget, vilket gör det extra besvärligt. Ibland känner man av smärtan på huden innan utslagen hunnit utvecklas. Handlar det då om bröstområdet, kan värken få en att tro att man drabbats av hjärtinfarkt.

Kan orsaka långvarig värk

Blåsorna torkar och försvinner i bästa fall inom ett par veckor.

Det saknas exakta uppgifter om hur många av de insjuknade som måste utstå långvarig värk, men klart är att hög ålder ökar risken för besvär och komplikationer.

– Värken kan gå om på ett par månader men tyvärr också bli mer långvarig. I likhet med andra infektionssjukdomar ökar bältros även risken för att drabbas av hjärt- och blodkärlssjukdomar, vilket är problematiskt, då bältrosen ofta berör åldersgrupper som har nedsatt immunförsvar, säger Timo Strandberg.

Möjlighet till vaccin

För behandling av bältros finns virusmedicin, som försnabbar tillfrisknandet och kan hjälpa mot den mest akuta smärtan, förutsatt att medicineringen inleds i tid.

– Bättre gardering ger bältrosvaccin, enligt Strandberg.

– Vaccinering ger ett väldigt bra skydd mot bältros, även då det gäller äldre människor.

Vaccination mot bältros ingår inte i det nationella vaccinationsprogrammet, utan sker på eget initiativ och på egen bekostnad. Vaccin ges åt personer över 50 år.

Nästa artikel