Hem » Livskvalité » Bekämpa minnessjukdomar med bra kost
Gyllene År

Bekämpa minnessjukdomar med bra kost

En bra kost innebär tillräckligt med energi, mineralämnen, vitaminer och protein. Foto: Getty Images

Rätt kost har en avgörande betydelse för att stödja äldre människors hälsa, funktionsförmåga och livskvalitet. Kosten främjar även hjärnhälsan.

Med åldern minskar energiförbrukningen i takt med att den fysiska aktiviteten och muskelmassan minskar. Vi äter inte längre lika regelbundet och varierat som tidigare, vilket innebär att vårt intag av protein, vitaminer och mineralämnen kan vara lägre än vad som rekommenderas. 

– I takt med att aptiten minskar blir det allt viktigare att bibehålla kvaliteten på kosten. En bra kost innebär tillräckligt med energi, mineralämnen, vitaminer och protein, säger Merja Suominen, verksamhetsledare för Gery ry.

Enligt Suominen minskar även kroppens förmåga att tillgodogöra sig vissa näringsämnen när vi blir äldre. Äldre bör därför vara särskilt uppmärksamma på att till exempel få i sig tillräckligt med protein och bra fetter.

– En kost som innehåller dessa har dessutom ett direkt samband med hjärnhälsan och förebyggande av minnessjukdomar.

Bra för hälsan, bra för planeten – Gery ry ger näringsinformation

Föreningen Gery ry som främjar äldre människors välbefinnande och fokuserar på näringsfrågor följer aktivt de senaste vetenskapliga forskningsrönen om näringsfrågor som rör äldre.

– Vårt mål är att öka medvetenheten hos äldre människor om hur deras kostval kan påverka deras hälsa, säger Suominen.

På senare tid har Suominen varit särskilt glad över att se att folk utöver hälsoeffekterna även tänker på jordens bärkraft och livsmedelsproduktionen vid valet av kost.

– Även äldre människor har visat intresse för den planetära hälsodieten och dess fördelar. Vilken typ av val kan jag göra i mitt liv. Det är positivt.

Projektet Minne och mat

Utvecklingsprojektet främjar livskvalitet, funktionsförmåga och god kosthållning hos personer med en minnessjukdom, vilket även upprätthåller hjärnhälsan, genom vägledning, utbildning och kommunikation.

Nästa artikel