Hem » Livskvalité » Folksjukdomarna under kontroll med balanserade levnadsvanor
Hälsa

Folksjukdomarna under kontroll med balanserade levnadsvanor

balans
balans
Laukka menar att sömnen och återhämtningen inte alltid får tillräckligt uppmärksamhet när man genomgår en livsstilsförändring. Bild: MTV / Saku Tiainen

En balanserad helhet av kost, motion och vila är det bästa sättet att bevara sin hälsa.

De finska folksjukdomarna blir vanligare i takt med att befolkningen blir äldre. Till folksjukdomarna räknas hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes typ 2. Idrottsläkaren och hälsoinspiratören Pippa Laukka påpekar dock att sockermetabolismen kan vara rubbad på många sätt. 

– Även prediabetes, som innebär att blodsockervärdet redan är konstant förhöjt, kan räknas till folksjukdomarna, för upp till en miljon finländare lider av detta tillstånd.

– En person som lider av prediabetes märker själv vanligen ännu inga problem. Personen kan redan ha bukfetma och så kal-
lat visceralt fett, det vill säga fett som lagras i och runt de inre organen. Sjukdomens största risk ligger i att den långsamt kan övergå i egentlig diabetes, säger Laukka.

Kom också ihåg sömnen och återhämtningen

Forskningen ger belägg för att man genom sitt eget beteende kan påverka utbrottet av sjukdomar. Enligt Laukka handlar det inte om enskilda knep, utan om en helhet av sådana.

– Kost, motion, god sömn och återhämtning formar en balanserad helhet.

Laukka menar att sömnen och återhämtningen inte alltid får tillräckligt uppmärksamhet när man genomgår en livsstilsförändring.

– En stressande livsstil, för lite fritid och dålig sömn försämrar återhämtningen och därigenom även motståndskraften. Som trött har man svårt att hålla fast vid levnadsvanor som främjar hälsan, så därför är detta ofta en sak som måste åtgärdas först.

– En utvilad människa orkar också koncentrera sig på att gå ner i vikt. Enligt nutida forskning har redan en liten viktnedgång en stor inverkan på hälsan. När fettmängden i bukhålan minskar och sockermetabolismen blir bättre, börjar också vikten gå ner. Genom att läsa innehållsförteckningen på produkter kan man undvika ett alltför stort intag av salt och socker.

– Inkluderar man ännu en lämplig mängd motion, börjar hälsan gradvis förbättras. Motion motverkar övervikt och inverkar på hälsan även på andra sätt, genom att främja hjärnhälsan, återhämtningsförmågan och ämnesomsättningen.

Nästa artikel