Hem » Livskvalité » Fotbesvär vid diabetes
Hälsa

Fotbesvär vid diabetes

fotbesvät-diabetes
fotbesvät-diabetes
Daglig kontroll, tvätt och torkning av fötterna är grunden för egenvård. Foto: Getty Images

Våra fötter tar oss ungefär tre gånger jorden runt under en livstid.

Under denna resa utsätts våra fötter för skador som kan ha allvarliga konsekvenser om vi inte vårdar och tar hand om dem. Diabetes kan medföra känselstörningar i ben och fötter och försämrad arteriell blodcirkulation, vilket resulterar i att även små skador kan utvecklas till obotliga sår utan tillräcklig egenvård och regelbunden uppföljning.

Polyneuropati orsakar obalans i det sensoriska, motoriska och autonoma nervsystemet och är en utmaning för en diabetikers fothälsa.

– Nästan alla diabetiker drabbas av denna obalans vid något tillfälle. Det är en betydande faktor vid fotproblem. Dessutom försämrar förhöjda sockernivåer immunförsvaret och ökar risken för sårinfektion, säger den auktoriserade sårvårdaren Sirpa Arvonen.

Känslosinnet skyddar och varnar människor om fara i form av smärta, men hos diabetiker kan känseln till följd av neuropati antingen försvagas eller försvinna helt.

– I sådana fall kan en extern riskfaktor, såsom felaktig egenvård, en olämplig sko eller strumpa, frostskada eller brännskada orsaka allvarlig och djup skada utan att man märker saken. Jag har i mitt arbete tagit hand om en patient som fick en blåsa på foten efter att ha varit ute och åkt skidor. Det ledde till ett obotligt sår och det hela slutade sorgligt med benamputation, berättar Arvonen för att understryka vikten av fothälsa hos diabetespatienter.

– Förutom sensoriska störningar kan neuropati påverka balansen och fotens position. Att försöka undvika stapplande och svajande gång genom att krulla ihop tårna utsätter tårna för nagel- och tåskador, och felaktig fotposition kan leda till liktornar och förhårdnader. Dessutom kan man sluta att svettas om foten och få torr och sprucken hud. Huden kan också kännas varm samtidigt som det förekommer arteriell insufficiens i benen, fortsätter Arvonen.

Egenvård med hjälp av proffs

Att ta hand om vårdbalansen vid diabetes är hörnstenen även i fothälsa, eftersom dålig sockerbalans försvårar läkning av fotsår. Dessutom bör fothälsan följas upp dagligen och genom  regelbundna besök hos en fotvårdare, för att kontrollera att eventuella skador inte hinner bli för allvarliga.

–Daglig undersökning av fötterna, tvätt med ljummet vatten och en mild tvål samt torkning är grunden för egenvården. Naglarna hålls mjuka med baskräm eller nagelolja. Hydrofob bindning och fårull förebygger och förhindrar att huden mellan tårna blir fuktig eller söndrig, säger Arvonen.

– Fotbad rekommenderas inte, eftersom det ökar risken för infektion. I bastun bör fötterna inte lyftas högre upp än var man sitter på grund av risken för brännskador. Också plåster för behandling av vårtor bör undvikas eftersom de kan innehålla frätande ämnen, fortsätter Arvonen.

Fotvårdaren betonar i synnerhet betydelsen av ergonimiska skor och strumpor. 

– Skor och strumpor som passar dåligt är förmodligen den största enskilda faktorn för utveckling av fotsår, så kom ihåg att satsa på bekväma skor och strumpor.

Översättning: Tiina Sjelvgren.

Nästa artikel