Hem » Livskvalité » Har du grå starr? – Förklaringen ligger i ögats struktur
Hälsa

Har du grå starr? – Förklaringen ligger i ögats struktur

katarakt-gra-starr
katarakt-gra-starr
Foto: Unsplash

Ögonkirurg Tero Pajari berättar om behandlingen av grå starr (katarakt).

Grå starr är mycket vanligt och någonting som så småningom utvecklas hos oss alla. Vanligtvis börjar grå starr påverka synen vid 70-årsåldern.

– Det finns ingen skillnad mellan könen, men till exempel diabetes påskyndar utvecklingen av grå starr, särskilt om behandlingsbalansen är dålig. Mycket minus i refraktionen är också en riskfaktor, liksom kortison som används vid behandling av astma och reumatiska sjukdomar, säger Pajari.

Grå starr innebär degeneration av näthinnan

Ögats lins bryter ljusets strålar så att en bild skapas på näthinnan i ögats bakre del. Grå starr innebär grumling i ögats egen lins, och med åldern hårdnar linsstrukturen. Dessutom saknar linsen blodcirkulation, så den förnyas inte.

– Grumligheten gör att ljuset inte kan tränga igenom till de bakre delarna av ögat, vilket resulterar i minskad synskärpa, till exempel när man läser. Många tycker också att de ser sämre när de kör i mörker. Starka ljus från mötande bilar på vägen bländar oss alla, men grå starr förstärker klart känsligheten för bländning. Om man märker att man är extra känslig är det bra att låta sig undersökas, betonar Pajari.

Satsa på solglasögon

Tillsvidare finns det inget läkemedel mot grå starr.

– Det vi vet är attanvändning av solglasögon av god kvalitet bromsar upp utvecklingen av grå starr. Ultraviolett strålning påskyndar utvecklingen av grå starr och har en föråldrande effekt på våra ögon, precis som på vår hud.

Det enda botemedlet är kirurgi

Det lönar sig att gå på ögonkontroll regelbundet. Kirurgiskt sett är ingreppet mot grå starr enkelt och riskerna är mycket små. Innan och efter operationen behandlas ögat med kortison-antibiotikadroppar.

– Operationen utförs under lokalbedövning. Det är en smärtfri operation och du behöver inte känna dig rädd för den. Det lönar sig inte heller att vänta alltför länge med en operation, eeftersom ögats lins blir hårdare med tiden och därigenom blir sjukdomen allt svårare att behandla, påminner Pajari.

Under operationen hålls ögat öppet och pupillen utvidgas. Även det starka mikroskopljuset är något man snabbt vänjer sig vid.

– Om klienten klarar av en vanlig ögonundersökning, klarar hen också av ingreppet. Jag tycker det är viktigt att samma läkare planerar och utför ingreppet samt tar hand om efterkontrollen. Så arbetar vi hos oss här på ögonsjukhuset Öga. Ett ömsesidigt förtroende skapar en positiv stämning inför ingreppet, säger Pajari.

Läs mer om symptom och behandling av grå starr.

Översättning: Tiina Sjelvgren

Nästa artikel