Hörseln försämras med tiden. Oftast börjar hörseln gradvis försämras i 60–65-års ålder, men vissa sjukdomar såsom Ménières sjukdom kan påskynda processen.
I Finland finns det 700 000 personer med nedsatt hörsel och upp till 300 000 av dessa skulle behöva hörselrehabilitering. En tredjedel av alla 60–65 åringar har försämrad hörsel och en tredjedel av denna grupp skulle redan behöva en hörapparat. Hörseln undersöks av en audionom och diagnosen fastställs av en öronläkare.
– Det är viktigt att undersöka sin hörsel så tidigt som möjligt. Ofta märker man bäst själv när man börjar höra dåligt i utrymmen där det ekar eller när man hör sämre i bullriga miljöer. Ifall nära och kära börjar påpeka att ens hörsel har försämrats har det i regel gått lite för långt, säger Timo Laine som är specialist i audiologi.
Läs också: Sirkka-Liisa Kivelä: De äldre bland oss
Hörapparaten höjer livskvalitet
Nuförtiden lever vi längre och som pensionär vill man kanske fortsätta att resa, gå på teater eller studera nya språk. Nedsatt hörsel kan försvåra detta. Det kan till exempel vara svårare att höra konsonanter som s, k, l och m. Nedsatt hörsel kan göra det svårt att höra när telefonen eller dörrklockan ringer och kanske även störa grannarna om ens tv är på hög volym hela tiden.
– Det finns massor av olika slags tekniskt avancerade hörapparater. Användaren kan styra sin hörapparat med sin smartmobil. Om man märker eller misstänker att man har nedsatt hörsel får man snabbt hjälp på den privata sidan. De har ofta gratiskampanjer för folk som vill undersöka sin hörsel. Det lönar sig att göra det i tid, vi märker att folk som hör dåligt ibland inte vill delta i sociala situationer då de upplever det besvärligt, vilket i sin tur i värsta fall kan leda till isolering. Det är viktigt att ta hand om sin hörselhälsa. Om man har bra värden och god fysisk kondition stimuleras blodcirkulationen i öronen, vilket också är viktigt, konstaterar Timo Laine.