Skip to main content
Hem » Livskvalité » Många olika faktorer bidrar till vardagsflow
Hälsa

Många olika faktorer bidrar till vardagsflow

Att prioritera sitt eget välmående, inklusive sin egen tid, avkoppling och möjligheten att göra saker som ger glädje och nöje, är viktigt för den egna orken, säger Pippa laukka. Foto: Marianna Käpynen

Hälsosam kost, tillräcklig sömn, regelbunden motion och god stresshantering är viktiga faktorer för att upprätthålla det fysiska och psykiska välbefinnandet.

– Effektiv tidshantering är viktig för att vardagen ska flyta smidigt. Det gäller att ta hjälp av kalender och att göra-listor, prioritera och planera sin tid, och ha förmåga att ställa upp realistiska mål. Rutiner – exempelvis att gå till sängs och stiga upp på regelbundna tider, äta regelbundet, motionera dagligen samt göra tydlig åtskillnad mellan arbete och fritid – skapar stabilitet och förutsebarhet, berättar Pippa Laukka, specialistläkare i idrottsmedicin som också är författare och kolumnist.

– Goda relationer och social uppbackning hjälper oss att klara av vardagens utmaningar. Det är viktigt att prioritera sitt välmående och sin ork. Dit hör egentid, avkoppling och möjlighet att ägna sig åt aktiviteter som ger glädje och välbehag, påminner Laukka.

Grunden till en sund livsstil

– Gå in för en mångsidig och färgglad kost med mycket grönsaker, frukt, fullkorn, proteiner och goda fetter. Ät regelbundet och med måtta, och undvik att hoppa över måltider. Kom också ihåg att dricka tillräckligt mycket vatten under dagen, råder Laukka.

Dålig kost och trötthet kan ge upphov till hjärndimma och försämra koncentrationsförmågan och den fysiska prestationsförmågan. Om kosten är bristfällig kanske kroppen inte får tillräckligt mycket näringsämnen och energi, och det kan leda till trötthet, muskelsvaghet, lättretlighet, depression och stress. Att under lång tid slarva med maten och sova för lite kan dessutom göra dig mottaglig för långvariga hälsoproblem såsom fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt sömnstörningar.

– Om du planerar på förhand och väljer hälsosamma alternativ som går snabbt att tillreda, såsom sallader, soppor, stekta grönsaker och kycklingbröst, är det möjligt att laga näringsrik mat också de dagar när du har bråttom. Om möjligt är det klokt att dela upp matlagningsansvaret mellan familjemedlemmarna. Kom ihåg att ansträngningen att laga hälsosam och närande mat är en investering i den egna hälsan och det egna välmåendet, betonar Laukka.

I vardagen lever Laukka som hon lär:

– Jag ställer upp tydliga mål för mig själv och sätter mina uppgifter i prioriteringsordning enligt dem. Då kan jag fokusera på det väsentliga och undvika onödiga stressfaktorer.

Next article