Skip to main content
Hem » Livskvalité » Nykterhet fick matinfluencern Lieminen att leva livet fullt ut  
Inspiration

Nykterhet fick matinfluencern Lieminen att leva livet fullt ut  

Lieminen uppmuntrar också andra att prova på en alkoholfri vardag, till exempel en kortare tid, och se om det har positiva effekter på ens liv. Foton: Johanna Lind

Varför inte prova att festa nykter – det kan ge positiva effekter och nya upplevelser utan baksmälla.

Sober curious, eller nyfiken på nykterhet, är ett fenomen som blivit populärt de senaste åren då allt fler börjat fundera på sitt förhållande till alkohol på ett nytt sätt. Beslutet att bli nykter kan öppna dörrar till nya upplevelser och fördjupa kontakten med människor. Detta anser åtminstone musikern och matinfluencern Jaakko Luomanen, även känd under artistnamn Lieminen, som slutade dricka alkohol för fem år sedan. Förändringen har inneburit ett nytt sätt att njuta av vardagen för Lieminen.

 – Jag festade så mycket att det inte gav mig något längre. Ett nyktert liv har gett mig möjligheten att fokusera mer på mig själv och skapa djupare relationer med mina vänner och min familj, beskriver Lieminen sitt beslut.

Samtidigt har det gett Lieminer energi att driva saker framåt. Hans blogg (Liemisen keittiössä) är känd för familjelivet i Italien och en nykter livsstil.

– Jag har också fått uppleva hur det är att vara krögare och startat en gemensam podcast med min fru. Nykterheten har hjälpt mig att koncentrera mig helhjärtat och ta saker i mål, säger Lieminen.  

Nykter i krogar 

Lieminen bor med sin familj mitt på landsbygden och vingårdarna i Toscana där vin är en väsentlig del av vardagen och matlagningen.

– Vin hör till den italienska kulturen och är där ett livsmedel bland alla andra. Själv njuter jag av goda alkoholfria viner, säger Lieminen.

Han uppmuntrar också andra att prova på en alkoholfri vardag, till exempel en kortare tid, och se om det har positiva effekter på ens liv.

– Nykterhet kan föra med sig mycket gott. Mina vänner som har provat det, precis som jag själv, har upplevt att det är givande.

Även om det till en början kändes annorlunda att festa utan alkohol, menar Lieminen att man fortfarande kan gå på barer och restauranger – men utan en känsla av dagen efter. Lieminen uppskattar till exempel att han nu kan köra hem efter kvällen. 

– Konstigt men härligt är också det att jag nu som nykter hela tiden är i ett tillstånd som jag alltid eftersträvade när jag drack alkohol.

Häng med på Lieminens resa på IG: @lieminen

Next article