Hem » Livskvalité » Ögonsjukdomen glaukom smyger sig på utan symptom
Gyllene År

Ögonsjukdomen glaukom smyger sig på utan symptom

glaukom
glaukom
Den största riskfaktorn för glaukom är förhöjt ögontryck, följt av ålder och ärftligt påbrå. Foto: Getty Images

Glaukom är en ögonsjukdom som skadar synnerven och krymper synfältet om den kommer åt att utvecklas. Ofta upptäcks sjukdomen av en slump.

Den största riskfaktorn för glaukom är förhöjt ögontryck, följt av ålder och ärftligt påbrå. Glaukom är trots det inte synonymt med högt ögontryck. 

– Man kan ha glaukom fastän man har normalt tryck i ögat, vilket också är fallet för omkring hälften av patienterna. Oberoende av utgångsläget är sänkning av ögontrycket den enda glaukombehandling som finns. Ögontrycket sänks med ögondroppar, laseringrepp eller operation, berättar docent och ögonkirurg Mika Harju

Sällan symptom

Fram till 40-årsåldern är glaukom en rätt ovanlig sjukdom. När man kommer till 60-årsåldern blir den vanligare och bland 80-åringar förekommer glaukom bland 10 procent.

Till glaukomens egenheter hör att den utvecklas utan några egentliga symptom.

Det är viktigt att glaukom upptäcks i tid.

– När man själv reagerar på att synskärpan minskat har glaukomen redan framskridit rätt långt. Målet med behandlingarna är att sänka ögontrycket så att skadan inte förvärras, men det går inte att återställa synfunktion som redan förlorats. Därför är det viktigt att glaukom upptäcks i tid, säger Harju.

Screening för glaukom saknas i dagsläget, eftersom det inte går att göra på ett kostnadseffektivt och tillförlitligt sätt. Misstänkt glaukom upptäcks istället ofta i samband med andra syngranskningar, som till exempel då man förnyar sina glasögon. 

Operation sista alternativet

Vid misstänkt glaukom säkerställs diagnosen genom bilder på ögonbottnen och synnerven och genom synfältstest. Som första behandlingsmetod väljs vanligtvis ögondroppar eller laser. 

– Fördelen med laserbehandling är att man i bästa fall kan undvika regelbunden medicinering och dess biverkningar åtminstone till en början, säger Harju.

En operation innebär alltid risk för komplikationer och är därför i regel det sista behandlingsalternativet om ögontrycket inte fås tillräckligt lågt annan väg. Den som får diagnosen glaukom måste räkna med regelbundna ögonkontroller livet ut. Uppföljning görs beträffande hur synen förändrats och huruvida ögontrycket borde sänkas ännu mer. Trots behandling blir omkring 5 procent av alla glaukompatienter blinda.

Nästa artikel