Hem » Livskvalité » Seela Sella ser livserfarenheten som en resurs
Inspiration

Seela Sella ser livserfarenheten som en resurs

Seela Sella är erkänd och uppskattad, inte enbart för sina många rollprestationer. Foto: KirsiTuura

Skådespelaren Seela Sella, 85, tar sig fortfarande an nya saker med entusiasm. Hon ser fram emot en aktiv vår när restriktionerna lättar och kulturlivet kommer igång igen.

– Kalendern är fullbokad med roliga jobb. Jag kommer att turnera tillsammans med fem olika produktioner och ge förställningar runt om i Finland, berättar hon.

Seela Sella är erkänd och uppskattad, inte enbart för sina många rollprestationer. Nyligen prisbelönades hon för sitt engagemang och arbete för samhällelig rättvisa. Hon har också ställt upp som designer för Rosa bandet, med vilket Cancerstiftelsen samlar in pengar till cancerforskningen. 

– För mig handlar det om kultur. Kultur som går under konstens namn är oerhört viktig för att människor ska må bra, men kultur är också hur du agerar och kommunicerar med andra människor och lever dig in i deras glädje och sorg. Kultur är en del av dig och något du bär med dig hela tiden.

Hunden håller henne igång

Vid sidan av de många åtagandena ser hon också vikten av att koppla av.

– Det är när man slappnar av som man får nya idéer och utvecklas. Det må sedan gälla jobb, studier eller kreativt skapande. Det undermedvetna jobbar hela tiden och man går framåt utan att ens vara medveten om det.

Några direkta hälsorutiner har hon inte.

– Folk tror att jag tränar hela tiden, men tvärtom är jag ganska lat. Däremot har jag en stor hund som måste rastas regelbundet. Den ser till att jag håller mig igång, också de dagar som ischiasnerven krånglar.

På bilden Seela Sella, Verneri Lilja och Niina Ranta i föreställningen Hitler ja Blondi. Foto: Kari Sunnari /TTT

”Vi är alla viktiga”

Det som framförallt håller henne igång är ändå insikten om att vi alla – människor, djur, natur – är länkar i en och samma kedja.

– Utan motiv och mening känner man sig ganska vilsen här i världen. Insikten om att ditt liv har betydelse och att vi alla är viktiga delar av en helhet är en rikedom och en trygghet som skapar kärlek, både till dig själv och till andra.

Som en annan viktig ingrediens för det egna välbefinnandet ser hon den fortsatta nyfikenheten på livet och de människor hon träffar.

– För ett tag sedan blev jag ombedd att hålla föredrag om ett ämne jag först tänkte att jag inte vet så mycket om. Men så märkte jag att det ju inte stämmer. Jag har hunnit uppleva en massa, varit med om lite av varje. Jag har i det här skedet inget att förlora, utan det jag åstadkommit finns kvar. Det viktiga för mig nu är att kasta mig in det som kommer emot och använda  min livserfarenhet som en resurs.

Nästa artikel